Matkailuautolla Pohjois-Norjaan

VIERASKYNÄ
3.10.2023
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Palasimme suosikkimatkailumme pariin toukokuussa 2023, kun lähdimme vuosien tauon jälkeen matkailuautoilemaan Pohjois-Norjaan. Tämä oli vasta toinen asuntoautomatka kahdestaan. Sitä ennen olimme toteuttaneet kaikki matkailuautoreissumme lastemme kanssa 1980-90-luvuilla. Tuntui upealta päästä matkaan, kun käytössämme oli niin paljon tilaa.

Aloitan tällä kirjoituksella kokemuspäiväkirjasarjan tuosta 2 viikon reissustamme, jossa kilometrejä tuli peräti 4700. Tuntuu hullulta näin jälkikäteen, mutta loppujen lopuksi ajaminen ei rasittanut. Asuntoauto on hyvä ajaa ja liikenteen näkee hyvin korkealta. Ovat kehittyneet nuo autot.

Kirjoittelin tämän artikkelin loppuun hieman kokemukseemme ja tietämykseemme pohjautuvia vinkkejä etenkin kokemattomia matkailuautoilijoita varten. Toivottavasti konkaritkin saavat jotain uutta oivallusta.

Asuntoautolla läpi Suomen

Suomi on iso maa, jos tavoitteena on ajaa etelästä pohjoiseen. Lähdimme myöhään perjantai-iltana liikkeelle jääkiekon MM-ottelun jälkeen. Olimme niin täpinöissä, että halusimme matkaan vielä illalla. No, emme olleet ajaneet kotoamme Lahdesta kuin reilun tunnin, kun väsy alkoi painaa. Asuntoautoilun hyvä puoli on siinä, että voi pysähtyä nukkumaan silloin kun haluaa. Etenkin Suomessa majapaikan löytäminen on helppoa. Levähdysalueita riittää eikä liikenteen melu ole yöllä kova.

Tuo ensimmäinen pysähdyksemme tapahtui jo ennen Joutsaa. Oravakiven ABC-huoltoaseman ympärillä on valtaisan kokoinen levähdysalue, jonka äärimmäisessä laidassa on asuntoautoille varattuja parkkipaikkoja. Siispä sinne yöpuulle. Maksua vastaan saa käyttöön myös sähköpistokkeen, jota emme tuossa vaiheessa vielä tarvinneet.

Olimme päättäneet edetä verkkaisesti, sillä meillä ei ollut kiire. Olihan meillä 2 viikkoa aikaa matkata. Pysähdyimme yöpymään Ylivieskassa 90-vuotiaan äitini luona. Siskoni poika Joonaskin sattui piipahtamaan mummin luona.

Olin onnistunut junailemaan samalle ajalle ikimuistoisen kohtaamisen, kun järjestimme luokkakokouksen, jossa kokoontuivat vuonna 1958 Ylivieskan kirkonkylän uudessa kansakoulussa koulunkäyntinsä aloittaneet oppilaat. Osaa heistä en ollut tavannut yli 60 vuoteen! Eläköön netti ja somemaailma. Ilman sitä emme varmasti olisi saaneet noin suurta määrää ex-luokkakavereita koolle.

Kun seuraavana päivänä jatkoimme matkaa, päätimme lähestyessämme entistä kotikaupunkiamme Oulua, että kokeillaanpas onko Marjatan serkku Mikael ja vaimonsa Marjo kotosalla Oulunsalossa. Olivathan he ja niinpä pääsimme pitämään kahvitauon heidän luonaan. Tällainen ex-tempore-meininki on oleellinen osa asuntoautoilua. Teimme saman tempun muutamille muillekin ystävillemme tämän pariviikkoisen aikana useassa paikassa ja sattumoisin aina tärppäsi. On hienoa kohdata ystäviä ilman, että aiheuttaa kenellekään ylisuurta vaivaa etenkin, kun voi tarvittaessa viedä vaikka pullat mukana ja nukkua pihassa, kuten teimme nytkin kolme kertaa😊 Emme todellakaan kiirehtineet tällä matkalla.

Kovan ajorupeaman jälkeen oli varsin rentouttavaa heittäytyä pitkälleen ja suunnitella tulevaa. Sen muuten opin vasta autoa palauttaessa, että yli 190 cm pitkän körilään olisi pitänyt valita kuskin puoleinen sänky, joka on pidempi kuin tuo. Mistäpä olisi tuonkin arvannut 😊

On sanomattakin selvää, että matkalla oli odotettavissa kaikenlaisia yllätyksiä. Tornionjoki tulvi ja se näkyi:

Matkailuautossa on sen verran korkea maavara, että tällaisetkaan paikat eivät aiheuta hankaluuksia. Yksi autoista oli jämähtänyt tien poskeen syystä, että vettä oli tiellä yksinkertaisesti liikaa.

Toinen ennakkoon sovittu pysähdyspaikka koko matkalla oli se, kun kävimme tervehtimässä lukioaikaista koulukaveriani Roopea ja vaimoaan Enontekiöllä. Silloinkaan emme tarvinneet vuodepaikkoja, vaikkakin poroateria ja sauna kyllä kelpasivat.

Yöpyminen Enontekiöllä tapahtui, kuinkas muuten, matkailuautossa. Jos tämän Suomi-osuutemme yksityiskohdat kiinnostavat, kannattaa lukea tämä postaukseni:

Asuntoautolla läpi Suomen kohti Pohjois-Norjaa

Monenlaista mukavaa mahtuu asuntoautoilijoiden arkeen.
On tämä upea harrastus!

Vinkkejä matkailuauton hankintaan ja matkan suunnitteluun

Tämä pariviikkoinen Norjan reissu aloitti vaikuttajayhteistyömme Touring Carsin kanssa. Valitsimme käyttöömme kahdelle henkilölle sopivan ”luksusauton” eli 6,8 m pitkän ajopelin.

Tuo kokoluokka osoittautui meille sopivaksi ja päätimme varata sen myös ensi kesänä, kun tavoitteenamme on vuokrata auto Tukholmasta ja lähteä sieltä kiertämään pariksi viikoksi Ruotsia ja ennen kaikkea Keski- ja Etelä-Norjaa, jotka ovat suosikkikohteitamme maisemien suhteen. Koskaan ei tiedä vaikka pyörähtäisimme Tanskan kautta mennen tullen tai palatessa. Ainoa muutos, jonka haluamme on, että saisimme automaattivaihteisen auton. Manuaalillakin pärjää hyvin, mutta kun automaatit tekevät tuloaan matkailuautoihin, niin miksipä ei.

Minulla on tapana valmistautua etenkin mukaviin juttuihin, kuten matkustaminen, huolellisesti. Sen vuoksi halusin selvittää ennen matkaamme mahdollisimman hyvin asuntoautoiluun liittyviä tähän aikaan sopivia asioita. Lueskelin autonvuokraajien nettisivuja ja matkablogeja sekä kyselin alan harrastajilta mitä asioita pitää ottaa huomioon, jotta asuntoautomatka onnistuisi mahdollisimman hyvin. Etenkin matkailuauton vuokraajan kannattaa perehtyä tiettyihin asioihin ennakkoon. Esim. auton lämmitykseen ja huoltoon liittyvät kommervenkit on syytä selvittää jo ennen vuokrasopimuksen tekemistä.

Vuokrauksessa peruspakettiin kuuluu tietyt varusteet, mutta sen jälkeen alkaakin rastitus, kun pitää valita mitä maksullisia lisävarusteita tarvitsee matkalla. Esim. invertteri on laite, jota ilman ei kannata lähteä liikenteeseen. Pystyt lataamaan eri laitteiden akkuja paitsi ajon aikana myös silloin, kun ette ole sähköpiuhan päässä yöpymässä. Kannattaa myös miettiä tarvitseeko retkipöydän ja tuoleja, markiisin katoksi, polkupyöriä, grilliä ja mitä niitä onkaan.

Pääset (lisä)varusteasiassa parhaiten eteenpäin, kun luet alla olevan artikkelini. Olen koonnut siihen tärkeimmät auton valintaan, varustamiseen ym. liittyvät asiat, joten lue tämä huolella läpi ennen päätöksiä:

Vinkit matkailuautolomalle – unelmaloma odottaa!

Ja tärkeää on myös haravoida tulevaa reittiä, vaikka sitä ei kannata (eikä voi) suunnitella kovin tarkasti. Mikään ei ole niin varmaa kuin se, että suunnitelmat reiteistä ym. elävät jopa säiden mukaan. Sen saimme karvaasti kokea kevään matkallamme. Kirjoittelen siitä myöhemmin täällä vieraskynä-palstalla.

Näillä eväillä lähdimme reissuun ja ne olivatkin tuhdit eväät. Täältä avautuu varsinainen Pohjois-Norjan vinkkipankki, joten ole hyvä!

(Matkailu)autolla Pohjois-Norjaan – parhaat vinkit unelmamatkalle

Nuo luettuasi ja tehtyäsi mielestäsi oikeat toimenpiteet, alat olla jo lähtökuopissa. Mutta älähän hättäile! Vielä ennen lähtöä kannattaa katsoa löytyykö täältä matkailuautoreissuun suunnitteluun vinkkejä, jota ilman et voi elää:

Onnistuneen asuntoautomatkan vaiheet alusta loppuun. Lue nämä vinkit ja kokemukset!

Nyt voisi olettaa, ettet voi enää tehdä enempää matkasi onnistumisen eteen. Silti pitää varautua yllätyksiin, joita kuvailen tulevissa vieraskynäpostauksissani.
Seuraava vieraskynäkirjoitukseni ilmestyy kuukauden kuluttua. Silloin olemme jo siirtyneet Norjan puolelle ja maisemat ovat muuttuneet totaalisesti. Koko pariviikkoisen matkamme paras maisemareitti sattuu sille osuudelle vaikka huikeita paikkoja on edessä sen jälkeenkin.

Matkailuautoterveisin

Asko Leppilampi, matkabloggaaja

www.appamatkustaa.fi


Vieraskynäilijä Asko Leppilampi

Olen Liikkuvakoti.fi vieraskynäilijä Asko Leppilampi, intohimoinen maailmanmatkaaja. Ammatiltani olen eläkkeellä oleva työyhteisövalmentaja.

Vietämme vaimoni kanssa Lahdessa onnellista eläkeläiselämää, jossa matkailulla on suuri rooli. Tähän mennessä lähes 80 maata on nähty ja matka jatkuu. Tekemämme noin 500 matkapäiväkirjaa on tehty ensisijaisesti omiin tarpeisiimme, mutta toivottavasti saatte niiden konkreettisen otteen avulla ideoita omiin reissuihinne.

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024