Matkailuautolla liikenteessä

Toimitus
5.6.2017
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Matkailuautojen osaltaan todetaan usein, että niiden ajaminen ei ole henkilöautolla ajamista vaikeampaa. Pääosin väittämä pitää paikkansa, mutta on myös asioita ja hetkiä ratin takana, jolloin tunne on toisenlainen. Ajaessasi matkailuautolla huomioi ainakin seuraavat asiat:

1. Katokset ja muut matalat paikat

Matkailuauton korkeus on vähintään yli 2,7 metriä, joten huoltoasemien katosten reunoja ja leirintäalueiden puiden roikkuvia oksia on varottava. Kun näet ajoneuvon suurimmasta korkeudesta varoittavan liikennemerkin, ota se aina vakavasti matkailuautolla liikkuessa.

2. Pysäköinti ja peräylitys

Parkkialueilla matkailuauto on kookas ajoneuvo. Parkkiruutuun pysäköinti on useimmiten mahdoton tehtävä, kun auto on yli 5,5 metriä ja leveys jopa 2,35 metriä. Pysäköi auto suosiolla esimerkiksi markettien parkkipaikoilla alueen reunalle. Siellä on useimmiten väljempää ja paikasta lähtö on helpompaa vaikka viereen olisi tullut muita autoja.

Monen matkailuauton taka-akselin ja korin perävalojen välissä on jopa lähes kaksi meträ niin sanottua peräylitystä. Erityisesti parkkialueilla ole tarkkana ettei taka-akselin takana oleva osa ota kiinni pensaisiin tai jopa puihin. Huomioi myös, että auton sivureunat ovat lähes kymmenen senttiä renkaita ulompana. Kaupungeissa takapyörän kulkurataa on seurattava käännöksissä sivupeileistä, jos auto on selvästi yli 6 metriä pitkä.

3. Risteyksiin ja mutkiin rauhallisesti

Koska matkailuautot ovat korkeita, ovat ne usein herkkiä myös kallisteluille käännöksissä. Aja taajamissa kadunkulmat ja teiden risteykset rauhallisesti. Näin matkustajilla on mukavampaa.

4. Ohituksiin ja jarrutuksiin riittävästi matkaa

Täyteen lastattu matkailuauto painaa lähes 3,5 tonnia. Huolimatta siitä, että uusien matkailuautojen moottorit ovat tehokkaita ja sitkeitä, varaa aikaa ohituksiin riittävästi. Kiihtyvyys ei ole henkilöautojen luokkaa. Vastaavasti myös pysähtymismatka on henkilöautoja pitempi. Ennakointiin on siis syytä kiinnittää henkilöautolla ajoa enemmän huomiota.

Takana tulevaa liikennettä seurataan matkailuautossa vain sivupeilien kautta. Niiden käyttöön tottuu helposti, mutta etenkin peruutettaessa aloittelijan on hyvä käyttää apukuskia tarkkailemassa tilannetta ulkoa käsin.

5. Leiriydy harkiten

Moni leirintäalue on maastollisesti kaikkea muuta kuin suora. Matkailuauto jää herkästi jumiin pehmeillä alustoilla painonsa ja etuvetoisuutensa takia. Tutki leiripaikka huolellisesti ennen sinne ajoa. Jo yksistään vähän kalteva alusta ja liukas nurmi voivat aiheuttaa apuvoimien tarpeen, jos sitä ei ole huomioinut etukäteen.

6. Talvella liikkeellä ennakoiden

Matkailuautot ovat oivallinen tapa liikkua myös talvella. Ennen matkalle lähtöä, puhdista auto huolellisesti lumesta, myös katto. Katolla oleva lumikerros aiheuttaa selvän vaaramomentin, jos lunta ei ole poistettu. Talvella ajettaessa on oltava kesäkelejä selvästi ennakoivampi, sillä jarrutusmatkat pitenevät entisestään ja liukkaisiin jyrkkiin mäkiin on otettava reilusti vauhtia.


Artikkelin on alun perin toimittanut Antti Siljamäki
Artikkeliin liittyvät hakusanat: ajaminenasuntoautoliikennematkailuauto

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024