Miten alkuun caravan-harrastuksessa?

Toimitus
24.8.2017
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Kysy tutuilta

Tunnetko sellaisia perheitä, jotka käyttävät matkailuajoneuvoa kesät talvet? Näiden perheiden kanssa keskusteleminen olisi loistava alku. Lähes poikkeuksetta kaikki näitä ajoneuvoja käyttävät ovat niistä innostuneita ja kertovat mielellään. Muista pitää vain mielessäsi omat kysymyksesi.

Vuokraa

Suosittelemme, että vuokraat auton tai vaunun viikonlopuksi tai koko viikoksi jostain järjestäytyneestä MAT -matkailuajoneuvoliikkeestä. Ja käytät sitä juuri niissä elämäntilanteissa, joihin etsit vaihtelua, mutta kodinomaisia olosuhteita.

Koko porukka koeajolle

Koeta saada koeajolle mukaan kaikki muutkin, jotka tulisivat jatkossa mahdollisesti omaakin ajoneuvoanne käyttämään. Vuokrattuun ajoneuvoon on helppo siirtää matkan ajaksi kotoa joitain tarpeellisia ja henkilökohtaisia tavaroita. Monissa niistä kuuluu hintaan mm. keittiö- ja ruokailuvälineet. Kaikissa niissä on käytön edellyttämät varusteet, myös mm. kaasut ja vedet.

Ajaminen on aika helppoa…

Henkilöautoa suuremman matkailuauton ajaminen ei ole erityisen vaikeata mm. loistavan näkyvyyden ja monipuolisten peilien avulla. Eikä perävaununkaan vetämisessä ole oudompaa kuin peruuttaminen. Senkin oppii harjoittelemalla. Molempien kohdalla on syytä muistaa, että tilaa tarvitaan enemmän kuin henkilöautolle. Neljälle henkilölle tarkoitetun matkailuauton tai –perävaunun vetämiseen valjastetun auton ajamiseen riittää tavallinen henkilöauton ajokortti.

Etsi tietoa netistä

Nyt kun kaksi asiaa alkaa hahmottua; käsite matkailuajoneuvo ja mihin sinä ja perheesi – ehkäpä yrityksesikin – sitä voisitte ja haluaisitte käyttää, kannattaa ryhtyä samoilemaan verkossa. Aika paljon linkkejä löydät jo tältä saitilta. Tarjolla on paljon kuvia sekä tietoja ominaisuuksista ja koko- ja varustelueroista sekä hinnoista. Pyydä myyjiä lähettämään esitteitä.

Ei turhan kallista

Autot ovat kalliimpia, perävaunut halvempia mutta ne vaativat vetoauton. Tarjolla on runsaasti molempia myös käytettyinä, huollettuina ja tarkistettuina. Uudet autot maksavat 50 – 60 000 euroa, käytettyinä 25 – 30 000 euroa, Uuden vaunun saat käytetyn auton hinnalla, käytetyt vaunut maksavat 15 – 20 000 euroa.

Auto vai vaunu?

Suurin osa suomalaisista matkailuajoneuvojen käyttäjistä on aloittanut matkailuvaunujen kanssa. Osa on pysynyt niissä 40 vuotta, osa vähemmän aikaa, monet vaihtaneet myöhemmin myös matkailuautoon. Koettakaa perheen voimin ja talouslaskelmien avulla sekä tulevaa käyttöä arvioiden saada ensimmäinen tuntuma tavoitteestanne: auto vai vaunu ja minkä kokoinen?

Kiertele ja vertaile

Käy useiden liikkeiden näyttelyissä ja myyntihalleissa. Seuraa paikallista ilmoittelua. Keskustele myyjien kanssa, vertaile, pyri saamaan tuntumaa erilaisiin pohjapiirroksiin, erilaisiin varusteisiin, erilaisiin vuoteisiin, istuimiin, pöytiin, pesuhuoneisiin ja vaatekaappeihin. Autojen osalta löytyy eroja myös alustan, moottorin ja ohjaamon suhteen.

Kysy niiltä, joilla on jo

Myyjiltä voit saada myös perheiden nimiä, joilla on tietty auto tai vaunu ja jotka ovat luvanneet kertoa kiinnostuneille lisää.

Suunnista messuille

Erinomaista, jos tässä vaiheessa on lähellä tammikuu tai syyskuu. Silloin on suuret matkailuajoneuvomessut Turussa, Helsingissä (tammikuu) ja Lahdessa (syyskuu). Loistava tilaisuus vertailla kerralla koko tarjontaa!

Siitä se lähtee!

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2020