Ruskaretki Lemmenjoelle

Toimitus
15.1.2014
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Kultakuumeen aikaisista kultavaltauksistaan tuttu Lemmenjoki kutsuu syksyn retkeilijöitä uskomattoman kauniilla maisemilla ja unohtumattomilla kokemuksilla. Lapin kaunis ruska on Lemmenjoella parhaimmillaan syyskuussa. Syksy onkin ihanteellinen ajankohta eräretkeilylle; kesän hyttyset ja mäkäräiset ovat vaihtuneet hohtavaksi ruskaloistoksi.

Suomen suurin kansallispuisto Lemmenjoki tarjoaa oivalliset olosuhteet retkeilyyn. Kansallispuisto tunnetaan Euroopan laajimpana tiettömänä erämaana. Lemmenjoen kansallispuiston huikeista maisemista vastaa puistoa halkova kymmenien kilometrien mittainen Lemmenjoki. Maaresta- ja Viipustunturien ympäröimän jokilaakson puusto on vanhaa mäntymetsää, joka ylöspäin mentäessä muuttuu koivikoksi ja lopulta puuttomaksi paljakaksi. Kansallispuiston nimen alkuperä on rakkauteen viittaavasta nykyasustaan huolimatta saamenkielisessä lämmintä tarkoittavassa Leammi-nimessä. Puiston vihanta maisema onkin poikkeuksellisen rehevä seudun muuhun kasvustoon verrattuna.

Lemmenjoelle suuntaavan on ehdottomasti ihasteltava jokilaakson metsämaisemia reppu selässä retkeillen. Kansallispuisto jaetaan perus-, erämaa- ja rajoitusosiin, joista perusosa on merkittyjen reittien aluetta: Puiston perusosassa on valmiita retkeilyreittejä useiden kymmenien kilometrien verran. Erimittaisten reittien joukosta voi kukin valita omiin tarkoituksiinsa parhaiten soveltuvan vaelluspolun. Valmiiden reittien varrella on tulentekopaikkoja ja polkujen pituudesta riippuen myös yöpymispaikkoja. Patikkaretkien aloituspaikat sijaitsevat pääasiassa Njurkulahden kylässä, jonne ajoneuvon voi pysäköidä retken ajaksi. Poikkeavana lähtöpaikkana on Sallivaaran poroerotuspaikalle johtava polku, jonka aloitus on Repojoella.

Lemmenjoki on oivallinen matkakohde, sillä nähtävyydet alueella ovat toinen toistaan kiehtovampia. Kultahipuistaan tunnetussa kansallispuistossa pääsee tutustumaan kullankaivajien maastoon Kulta-alueella. Ravadasjärveltä Kultasatamaan kulkevan reitin varrella voi tutustua niin kultaryntäyksen aikaisiin kuin uudempiinkin kultavaltauksiin. Lemmenjokilaakson näkymiä puolestaan voi ihailla Joenkielinen-tunturilla, joka sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä Njurkulahdesta. Lemmenjoen ja Ravadasjoen yhtymäkohdassa sijaitseva pauhuva Ravadaskönkään vesiputous on niin ikään ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka.

Poronhoidon ydinalueilla tulee tietenkin huomioida myös elinkeinon historiasta kertovat mielenkiintoiset kohteet: Sallivaaran poroerotuspaikka ja vanha porotila, Kaapin Jounin kenttä, tarjoavat mahdollisuuden tutustua saamelaisen poronhoidon kulttuuriperintöön. Vanhan, kuuluisan saamelaissuvun asuinpaikkana tunnettu Kaapin Jounin porotila ja entisöity rakennuskokonaisuus Sallivaara ovat tärkeitä ja suojeltuja muistomerkkejä Lemmenjoen maisemassa.

Syksyllä retkeilevä pääsee nauttimaan metsän antimista sienestämällä ja marjastamalla. Puiston alueella on loistavat marjapaikat puolukoiden ja hillojen ystäville. Retkeiltäessä on tietenkin aina huomioitava luonnon mahdollisimman vähäinen kuormitus ja muiden liikkujien patikkarauhan kunnioittaminen. Ethän unohda ilmoittaa retkesi reittiä ja paluuajankohtaa lähipiirillesi tai vaikkapa paikan matkailuyrittäjälle. Turvalliseen liikkumiseen kuuluvat ehdottomana osana myös tarvittavat varusteet.

Matkailuajoneuvolla matkaa taittavat voivat yöpyä Lomakylä Valkeaporossa Lemmenjoella. Myös Inarissa, noin 50 kilometrin päässä Lemmenjoelta, on karavaanaripalveluita tarjoava leirintäalue, Uruniemi Camping, joka on avoinna karavaanareille 20.9. asti.

Artikkeliin liittyvät hakusanat: kotimaan matkailuLemmenjokimatkailu

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024