Senjan saari on Norjan piilotettu helmi

VIERASKYNÄ
11.12.2023
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Pohjois-Norjassa, napapiirin tuntumassa, lepää yksi maan kauneimmista ja vähiten tunnetuista saarista, Senja. Sanotaan, että se on Norjan piilotettu helmi. Tuo kiehtova kohde on erityisen suosittu vaeltajien, luontovalokuvaajien ja seikkailunhaluisten matkailijoiden keskuudessa. Voit löytää tuolta Norjan toiseksi suurimmalta saarelta henkeäsalpaavia maisemia, ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja rauhallisen pakopaikan arjen kiireestä.

Matkailuautolla Senjan saarella

Asuntoautoilijalle Senjan saari tarjoaa monia upeita kohteita ja reittejä, jotka sopivat erinomaisesti matkailuautolla liikkumiseen. Kävimme tutustumassa tuohon saariherkkuun toukokuussa 2023 osana Pohjois-Norjaan suuntautuvaa kiertuettamme. Olimme ottaneet pääkohteeksemme Lofootit, mutta valmistautuessamme matkaan saimme usealta taholta vinkin, että kannattaa käydä Senjan saarella, tuossa piilotetussa helmessä.

Muistellessamme pariviikkoista asuntoautomatkaamme voimme nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, että kyllä kannatti käydä. Melkein jäi tunne, että jos pitäisi valita noiden kahden saaren välillä, vaaka kallistuisi Senjan puolelle. Miksikö niin? Yritän selittää sitä paitsi tässä vieraskynäartikkelissani, myös matkablogissani.

Matkailuautolla Senjan saarella liikkuessa on tärkeää muistaa, että saarella on varsin rajoitetusti palveluita, erityisesti syrjäisemmillä alueilla. Kauppoja ym. toki löytyy, mutta varmista vähintäänkin kaasun riittävyys, mikäli et ole hankkinut Norjassa myytävillä liittimillä varustettua kaasupulloa. Suomalaiset pullot eivät vaihdu Norjassa, joten ainoaksi vaihtoehdoksi tulee täyttö ja niitä paikkoja ei välttämättä löydy. Esim. Lofooteilla oli ainoastaan yksi, kun jouduimme pulaan meistä riippumattomista syistä.

Myös sään vaihtelut kannattaa ottaa huomioon, sillä ne voivat vaikuttaa matkasuunnitelmiin ratkaisevastikin. Senjan saaren luonto ja maisemat tarjoavat kuitenkin unohtumattoman kokemuksen, joka tekee siellä asuntoautoilusta erityisen palkitsevaa. Ja mikä parasta, Norjassa riittää kauniita levähdyspaikkoja, parkkialueita ym. joissa voi kätevästi yöpyä.
Huomaa, että Norjassa on pienet tunnelimaksut, joista kertoilen hieman mm. Senja-artikkelissani.

Muutama vinkki matkailuautokohteiksi Senjan saarella

Olimme etsineet matkablogiartikkeleista suosituksia sekä googlanneet Senjan parhaita nähtävyyksiä. Saimme vielä juuri ennen saarelle saapumistamme lähiseudulla asuvalta suomalaiselta vinkin reittivalinnasta, jota myös noudatimme. Se kannatti. Tässä muutamia kohdesuosituksia:

National Tourist Route reitti on osa Norjan kansallisia turistiteitä ja se tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä saaren maisemista. Matkailuautoilijalle tämä reitti on erityisen hieno, sillä sen varrella on useita pysähdyspaikkoja, joissa voi ihailla maisemia ja ottaa valokuvia. Suosittelemme, että ajat jompaankumpaan suuntaan saaren pohjoisosan rannikkotietä numero 861, jolloin saat paljon paremman käsityksen Senjan kauneudesta. Ajoimme saaren länsipäähän tuota rantatietä, joten esittelen matkailunähtävyydet sen reitin mukaisessa järjestyksessä. Tosin, kuten artikkelistamme voit lukea, varaudu sillä pätkällä kapeisiin tunneleihin, jotka voivat nostaa hieman pelkokerrointa muillakin kuin meillä.

Ersfjordin upea hiekkaranta on suosittu pysähdyspaikka, jossa on tilaa pysäköidä asuntoauto ja nauttia rannan rauhasta ja kauneudesta. Ranta on erityisen tunnettu luonnollisesta kauneudestaan, johon kuuluu kirkas vuonovesi ja vehreät vuoret. Ersfjord on ihanteellinen paikka patikointiin, valokuvaukseen ja luonnossa liikkumiseen.

Eikä mikään estänyt himovarpaistelijaa riisumasta kenkiä kylmästä merivedestä huolimatta. Ellei sää olisi ollut alle 10 astetta ja vesi lähellä nollaa, olisi voinut kuvitella olevansa Khao Lakin rannalla. Ehkä parina päivänä heinä-elokuussa voi kokea jotain sellaista? Niin, ja löytyyhän sieltä myös yksi Norjan kuuluisimmista ”hotelli helpotuksista” eli ”Kultainen WC”. Kokemusta rikkaampana jatkoimme matkaa. Katso tämän ja muiden kohteiden kuvat, tekstit ja videot artikkelista.

Tungenesetin levähdysalue oli seuraava pysähdyspaikkamme. Alueella on useita hyviä parkkipaikkoja myös matkailuautoille. Sieltä avautuvat upeat näkymät Atlantin valtamerelle ja jylhille vuorille, kuten ikonisille Okshornan-vuorille ja Ersfjorden-vuonolle. Maisema on dramaattinen ja vaihteleva, ja se tarjoaa henkeäsalpaavia valokuvausmahdollisuuksia.
Tungeneset on suunniteltu esteettömäksi, mikä tekee siitä sopivan kohteen kaikenikäisille ja -kuntoisille vierailijoille. Polku ja levähdysalue ovat tasaisia, mikä helpottaa liikkumista.

Sen keskeinen elementti on puinen norjalaista muotoilua ja arkkitehtuurin taitoa heijastava kävelytie, joka johtaa suoraan meren rannalle. Se mahdollistaa turvallisen ja helpon pääsyn rannalle.

Bergsbotnin näköalapaikka Senjan saarella Norjassa on yksi alueen upeimmista ja vaikuttavimmista paikoista. Se tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän upeita maisemia ja arkkitehtonista suunnittelua.

Voi todeta, että Bergsbotnin näköalapaikka on suunniteltu erityisesti maiseman ihailuun ja se tarjoaa tilavan parkkipaikan matkailuautoille. Sinne on rakennettu arkkitehtonisesti kaunis 44 m pitkä silta, jonka toinen pää lienee vähintäänkin 200 metrin korkeudessa meren pinnasta. Huikean hieno paikka! Ihan must!

Hamn i Senja yllätti meidät turkoosilla värimaailmallaan. Se on viehättävä lomakylä, jossa on mahdollista pysähtyä ja nauttia alueen kauneudesta. Kylä tarjoaa myös palveluita, kuten hotellin ja mökkejä, ravintoloita ja aktiviteetteja, jotka tekevät vierailusta nautinnollisen. Ravintoloissa tarjotaan paikallisia herkkuja, kuten tuoretta kalaa ja mereneläviä.
Hamn i Senja on historiallisesti ollut kalastajakylä vaikka sieltä ei nyt ollutkaan mahdollista saada ostettua tuoretta kalaa. Outoa!

Torsken sijaitsee 13 km päässä Hamn i Senjasta. Ajoimme sinne lähinnä sen etsimämme tuoreen kalan perässä, mutta jouduimme jälleen pettymään. Emme silti jääneet ilman kalaa, sillä… (lue lisää artikkelista!). Saman niemen päässä sijaitseva Gryllefjord, jonka missasimme tällä kertaa, on ainakin kuvien perusteella mielenkiintoisempi paikka kuin Torsken. Molemmat pikkukylät ovat kuitenkin pysähdyspaikkoja, joissa voi nauttia paikallisesta tunnelmasta ja maisemista ja tarjoavat peruspalveluita matkailuautoilijoille.

Senjan kalastajakylät, kuten saaren pohjoisosassa sijaitseva Mefjordvær ovat muiden blogitekstien mukaan viehättäviä paikkoja, joissa kannattaa piipahtaa, jos aikaa on.

Oppaiden mukaan saarella on Ånderdalenin kansallispuisto, joka on ihanteellinen paikka luonnon ystäville. Puiston läheltä löytyy useita pysäköintialueita, jotka sopivat asuntoautoille.

Senjan saari on myös lintubongareiden paratiisi. Saarella on useita lintujen tarkkailualueita, joissa voi nähdä muun muassa merikotkia ja muita harvinaisia lintulajeja. Lisäksi saaren rannikkoalueilla voi törmätä valaisiin ja delfiineihin, erityisesti kesäaikaan.

Jatkoimme matkaa Senjan saarella päätietä n:o 86 kauniita paikkoja ja lopulta illallis-/yöpymispaikkaa etsien. Senjalta Lofooteille olisi matkaa vielä vajaat 200 km.

Onneksi olimme löytäneet kalanjalostuslaitokselta edes ruijanpallasta fileenä. Se oli ehtinyt sulaa sopivasti matkan aikana, joten päätimme pysähtyä vauhdilla virtaavan joen varteen ja aloittaa sen päivän ensimmäisen aterian. Aamiaisella olimme jaksaneet, sillä herkuttelimme päivän aikana kauniilla Senjan maisemilla.
Voimme nyt todeta, että Senjan saari on otsikon mukaisesti todellinen piilotettu aarre. Sen ainutlaatuiset maisemat tekevät siitä täydellisen matkailuautokohteen.
Käy lukemassa varsinainen matkakertomukseni tuosta upeasta saarihyppelystämme täältä:

Senjan saari on kaunis karkki, jota ei kannata ohittaa – Appamatkustaa

Seuraava vieraskynäkirjoitukseni ilmestyy kuukauden kuluttua. Silloin olemme jo siirtyneet matkamme pääkohteeseen Lofooteille. Siellä teimme varsinaisen urotyön noustessamme 1960 kiviporrasta vuorelle. Unohtumaton oli sitä seuraava päivä, kun heräsimme kylmässä autossa kaasun loputtua. Miten siitä selvittiin, kun pullojen liittimet eivät olekaan samanlaisia kuin Norjassa, selviää siitä matkakertomuksesta.

Matkailuautoterveisin,

Asko Leppilampi, matkabloggaaja

www.appamatkustaa.fi


Vieraskynäilijä Asko Leppilampi

Olen Liikkuvakoti.fi vieraskynäilijä Asko Leppilampi, intohimoinen maailmanmatkaaja. Ammatiltani olen eläkkeellä oleva työyhteisövalmentaja.
Vietämme vaimoni kanssa Lahdessa onnellista eläkeläiselämää, jossa matkailulla on suuri rooli. Tähän mennessä lähes 80 maata on nähty ja matka jatkuu. Tekemämme noin 500 matkapäiväkirjaa on tehty ensisijaisesti omiin tarpeisiimme, mutta toivottavasti saatte niiden konkreettisen otteen avulla ideoita omiin reissuihinne.

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024