Van-segmentti nostaa päätään

Antti Siljamäki
7.3.2019
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

2000-luvun puolivälin aikoihin Van-tyyppiset matkailuautot olivat varsin suosittuja kompaktin kokonsa ansiosta. Näiden ajoneuvojen myynti hiipui muun muassa retkeilyautojen myynnin alettua.

Pakettiauton koriin tehtyjen tehdasvalmisteisten retkeilyautojen suosio lähti voimakkaaseen nousuu 2010-luvun alkupuolella. Nykyisin retkeilyautojen osuus on lähes kolmannes uusista myydyistä matkailuautoista.

Mitkä asiat ovat nostaneet retkeilyautot suosituksi segmentiksi? Tässä muutamia syitä:

  • kompakti koko (5,9-6,9 m), leveys max 2,2 m
  • helppo käsiteltävyys koko
  • toimii perheen ainoana autona
  • monikäyttöisyys
  • huomaamattomuus

Perinteisiä matkailuautoja edullisempi hinta ei ole merkittävä syy retkeilyautojen myynnin kasvuun, koska monessa tapauksessa retkeilyauton hinta varusteltuna on samassa hintaluokassa kuin vastaava perinteinen matkailuauto.

Van on yksi vaihtoehto lisää

Kaikilla matkailuautovalmistajilla ei ole retkeilyautoja mallistoissaan. Retkeilyautojen suuret myyntimäärät ovat kuitenkin pistäneet perinteiset matkailuautovalmistajat miettimään vaihtoehtoa retkeilyautolle. Vaihtoehto on "VAN", joka on erityisesti leveydeltään perinteistä matkailuautoa kapeampi ja matkustamo on tehty matkailuautovalmistajan toimesta alustan päälle. Näin tehtyyn matkailuautoon on saatu parempi kylmän eristys ja pienempi ovi retkeilyauton parhaan tunnisteen, ison liukuoven sijaan.

Viimeisten vuosien aikana Suomessa on myyty muutamia kymmeniä Van-segmentin matkailuajoneuvoja, joista kolme eniten myytyä ovat olleet Hymer Van, Bürstner Travel Van ja Hobby V60 ja V65 -mallit. Knaussilla ja Weinsbergilla on myös Van-malleja.

Van-segmentin tärkeimmät tunnusmerkit ovat:

  • matkustamon kori valmistettu matkailuajoneuvotehtaassa, jolloin mm. matkustamon ovi on perinteisen matkailuauton ovi
  • ajoneuvon leveys max 220 cm
  • ajoneuvon pituus max 6,9 m
Tarjonta lisääntyy

Vuoden 2019 mallistoissa näkyy merkkejä Van-segmentin uudelleen tulemisesta. Saksan CMT-messuilla tammikuussa Carado, Hobby ja Sunlight esittelivät uudet Van-mallinsa. Tämän kehityksen voi olettaa leviävän myös muiden valmistajien mallistoihin. Alustavat hintatiedot uusista Van-malleista lupaa hyvää, eroa edullisimpiin retkeilyautoihin ei ole.

Hyvä kysymys van-segmentin mahdollisesti kasvaessa on se, että kumman korityypin (retkeilyauto vai van) valitset, jos hintaluokka on suunnilleen sama? Osallistu pohdintaamme ja vastaa alla olevaan kyselyymme. Tulokset kerromme riittävän määrän vastauksia saatuamme.