C1 ja C1E -ajokortit edullisemmin

Toimitus
26.11.2018
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Hyviä uutisia yli 3,5 tonnin matkailuautoa harkitseville. Joulukuun alusta 2018 alkaen C1-ajokortin saa aiempaa edullisemmin. Hinnan alennuksen mahdollistaa pienentynyt teoria- ja ajo-opetustuntien määrä aiempaan verrattuna.

Kevyiden kuorma-autojen eli C1- ja C1E-ajokorttiluokkien opetusvaatimuksia kevennetään. Muutos alentaa kyseisten ajokorttien suorituskustannuksia ja parantaa näin tavaraliikenteen kuljettajien saatavuutta.  Hallitus antoi asetuksen ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 22. marraskuuta 2018.

C1-luokan teoriaopetuksen uusi vähimmäismäärä on kaksi tuntia ja ajo-opetuksen vähimmäismäärä kolme tuntia. Nykyään vaaditaan vähintään yhdeksän tuntia teoriaopetusta ja vähintään viisi tuntia ajo-opetusta.

C1E-luokassa teorian ja ajo-opetuksen uudet vähimmäismäärät ovat molemmat kolme tuntia. Nykyään C1E-korttiin vaaditaan vähintään kahdeksan tuntia teoria- ja kymmenen tuntia ajo-opetusta.

Nykyisiä opetusmääriä on pidetty suurina kaluston kokoon ja ominaisuuksiin nähden. C1-luokan ajoneuvo on usein suuri pakettiauto, joka on hallintalaitteiltaan ja ajettavuudeltaan lähempänä henkilö- ja pakettiautoa kuin C-luokan ajokortilla kuljetettavaa kuorma-autoa.

C- ja CE-luokan opetuksen määriä lisätään, mikäli ajokorttia suorittavalla on alennetuin opetusvaatimuksin suoritettu C1- tai C1E-luokan ajokortti. Näin varmistetaan kuljettajien osaaminen raskaammissa ajoneuvoluokissa.

Onnistunut kokeilu toi tulosta

Uusia opetusmääriä on kokeiltu Töysän autokoulussa Liikenteen turvallisuusviraston kokeiluluvalla. Kokeilun väliraportin mukaan opetusmäärien vähentäminen ei ratkaisevasti heikentänyt ajokoemenestystä. Kokeilun osoitti, että riittävä osaaminen voidaan antaa myös uusilla opetusmäärillä.

SF-Caravan ry:n liikenneasiantuntija, liikenneopettaja Jiri Kattelus on ollut aktiivinen tämän ajokorttimuutoksen aikaan saamisessa. SF-Caravan ry ja Matkailuajoneuvotuojat ry antoivat lausunnon asiasta lokakuussa 2018.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö 

Artikkeliin liittyvät hakusanat: ajokorttiasuntoautomatkailuauto

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024