Dethleffsiltä hybrid-matkailuauto

Toimitus
30.8.2019
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Dethleffs esittelee Globevan e.Hybridin, joka on ensimmäisen sarjatuotantovalmis matkailuauto Plug-In-hybridillä.

Jo kolmena vuonna peräkkäin Dethleffs on esittellyt sähköisen liikkuvuuden uutuuksia. Tänä vuonna yritys esittelee ensimmäisen sarjatuotantovalmiin Dethleffs-matkailuauton Plug-In-hybridillä ja vahvistaa siten edelläkävijän rooliansa matkailuajoneuvovalmistajana.

”Ennakkoon ajatteleminen on luonnettamme”

Vuonna 2017 käynnistyi Dethleffsin matka e-mobile-tulevaisuuteen, kun ensimmäinen täysin sähköisesti toimiva matkailuautotutkielma e.home esiteltiin yleisölle. Viime vuonna seurasi itsenäisesti toimiva sähkömatkailuvaunu e.home Coco.

”Perheen ystävänä ajattelemme myös tulevia sukupolvia, jonka vuoksi panostamme voimakkaasti myös kestävyyteen alallamme”, kertoo Dethleffsin toimitusjohtaja Alexander Leopold. ”Luonnon säilyttäminen on yksi ehdottomista päämääristämme, koska retkeily ja luonnon kokeminen on yhtä. Sen vuoksi olemme panostaneet jo monia vuosia muun muassa sähköiseen liikkuvuuteen, joka on avain tähän”, toteaa Leopold. ”Aloitteillamme haluamme tehdä uraauurtavaa työtä ja panostaa sähköisen liikkuvuuden vakiintumiseen matkailussa.” Dethleffsin Düsseldorfissa esittelemä Globevan e.Hybrid on ensimmäinen sarjatuotantovalmis matkailuauto.

Globevan e.Hybridin alustana on Ford Transit Custom, jonka vetävät akselit toimivat ainoastaan sähköisesti. Sähköinen ulottuvuus on jopa 50 km, jonka jälkeen liikkuminen hoituu 1,0-l-EcoBoost-bensiinimoottorin avulla.

Globevan e.Hybridillä voi ajaa kaupunkiajossa täysin sähköisesti. Mahdolliset ajokiellot eivät siis koske hybridimalleja. Ajettaessa voidaan luoda palautusenergiaa jarruttaessa tai kaasua pientämällä, mikä mahdollistaa erityisen energiatehokkaan ajon hyvin vähäisellä polttoaineen kulutuksella. Polttomoottori käy optimaalisella kierrosnopeusalueella maksimaalisella vääntömomentilla ja antaa virtaa varaajalle, joka puolestaan tuo tehoa sähkömoottorille. Näin Globevanin ulottuvuus on yhteensä enintään 500 km.

Akut voidaan ladata 5,5 tunnin ajan tavallisessa pistorasiassa tai kolmessa tunnissa pikalatausrasiassa. Sähkö- ja polttomoottorin yhdistelmän kokonaisteho on 92 kW (126 PS).

Ei pelkästään lomakumppani

”Päätimme valmistaa ensimmäisestä hybridiajoneuvostamme kaupunki- ja yleiskäyttöön sopivan vapaa-ajan ajoneuvon, jolla voidaan ajaa 50 km täysin sähköisesti”, Alexander Leopold selvittää. ”Se on etäisyys, jonka monet liikkuvat ajoneuvollaan päivittäin, ja pääasiassa kaupungissa. Näin Globevan ei ole pelkästään lomakumppani, vaan se voi toimia kompaktien mittojensa ja monitoimivuutensa ansiosta myös pääajoneuvona.”

Kaupunkiin ja arkikäyttöön sopivat ajoneuvot eivät ole Dethleffsille mitään uutta, koska jo yli 15 vuoden ajan Isnyssä on kehitetty ja rakenettu Pössl-merkkisiä nk. Urban Vehicles ja Camper Vans -ajoneuvoja. Uuden Erwin Hymer Groupin jäsenen–Crosscampin syntypaikka on myös Isny.

Kaupunkiin sopivan Globevan e.Hybrid -mallin edut ja varustukset

Viikolla yleisauto neljälle henkilölle, viikonloppuna matkailuautona, näin Globevan tarjoaa jo kaiken tarvittavan. Tämä melkein viisi metriä pitkä ja kaksi metriä leveä henkilöautomainen matkailuau mahtuu jokaiseen tavalliseen parkkipaikkaan. Lisäksi automaattivaihteisto ja monet Fordin tarjoamat avustavat järjestelmät edesauttavat miellyttävää ajomukavuutta.

Yläkatossa on piilossa 190 x 110 cm kokoinen vuode mukavalla patjalla ja levyjousituksella. Raikkaasta ilmasta nukkuessa huolehtii hyttysverkolla varustettu tuuletus- ja kurkistusikkuna. Keittiössä on kaksiliekkinen hella ja tiskiallas, ja 16 litran kompressori-kylmälaatikko pitää niin herkulliset aamupalatarvikkeet kuin myös muut tarvikkeet ja juotavat kylmänä. Ruoka tarjoillaan pöytään, joka kiinnitetään tarvittaessa keittiöön, ja joka voidaan kätevästi kiinnittää takaosan säilytystilaan, kun sitä ei tarvita. Vakiovarustuksena olevien käännettävien kuljettajan ja apukuljettajan istuinten ansiosta pöydän ääressä voi mukavasti istua neljä henkilöä. Lisää tavaratilaa lomatavaroille on yläkaapistoissa tai lokeroissa taaemmassa huonekalulohkossa. Kahden istuttava penkki voidaan muuttaa kätevästi ylimääräiseksi 190 x 90 cm kokoiseksi vuoteeksi. Istuinpenkki voidaan kääntää myös pitkittäin tai se voidaan irrottaa myös kokonaan, jos isommat kuljetukset sitä vaativat.

Globevanin lattia on muotonsa säilyttävä, eristetty sandwich-lattia kauniilla tummalta puulta näyttävällä PVC-pinnoituksella. Yhdessä hopeanharmaan huonekaludesignin kanssa ja antrasiitinvärisillä korostuksilla sisätila on modernin raikas, joka valaistaan tarvittaessa hyvin katon alla olevilla LED-valolistoilla.

Ikkunat keittiössä, liukuovessa sekä takaosassa huolehtivat raikkaasta ilmasta. Virransyöttö tapahtuu omalla akulla, niin että Globevania voidaan käyttää muutamia päiviä myös omavaraisesti.

Tuontipäätöstä Suomeen ei ole vielä tehty.

Artikkeliin liittyvät hakusanat: asuntoautoDethleffsFordhybridimatkailuauto

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024