Häämatka matkailuautolla, osa 1

Toimitus
25.9.2016
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Ensikertalaiset karavaanarit häämatkalla

Astuimme vihille heinäkuun ensimmäisen viikon helteisenä lauantaina. Jo paljon aiemmin, vasta hääsuunnitelmien alussa, pohdimme vaihtoehtoista häämatkaa kesälomalle. Häämatkamme ei olisi perinteinen eikä sijoittuisi ulkomaille johon suurimpana syynä olisi Hippu-koiramme. Olemme matkustelleet aiemmin ulkomaille ja aina jo parin päivän päästä olemme alkaneet ikävöidä koiraamme, jota ei kokonsa puolesta voi ottaa mukaan lentokoneeseen. Päätimme jo suunnitelmien alussa, että häämatkan ensimmäinen ja tärkein prioriteetti olisi koiran mukaan ottaminen. Matkoillamme haluamme myös nähdä ja kokea mahdollisimman paljon ja paikallaan pysyminen pidemmän aikaa ei olisi vaihtoehto, joten myös vuokramökki tai lemmikkiystävällinen hotelli viikoksi viivattiin yli suunnitelmistamme nopeasti.

Olimme jo kauan ennen häitä haaveilleet matkailuautosta ja reissusta halki Suomen. Karavaanari-elämä kuulosti täydelliseltä vaihtoehdolta: voisimme matkustaa minne haluaisimme, vaihtaa maisemaa aina kun siltä tuntuisi ja ennen kaikkea yhdistää rakkaat harrastukset ulkoilemisen ja kalastamisen lomamatkaan. Retkeilyyn voisi ottaa myös koiran mukaan ja maisemat sekä kalavedet vaihtuisivat reissupaikan mukaan. Romantisoimme ajatusta usein pidemmälle ja haaveilimme ajamisesta syrjäiseen paikkaan veden äärelle yöpymään, ruoanlaitosta avotulella sekä lopulta nukkumisesta pienessä kopissa veden liplattaessa lähellä.

Häämatkasuunnitelmiin tuli nopeasti vahvaksi vaihtoehdoksi matkailuauto, joka yhdistäisi vanhat haaveemme tärkeään matkaamme sekä mahdollistaisi myös koiran läsnäolon. Haimme Internetistä paljon tietoa aiheesta ja häämatkatapamme alkoi selkeytyä. Pyysimme paljon tarjouksia ja totesimme pian, että heinäkuun toinen viikko on kovinta sesonkiaikaa matkailuautojen vuokrauksessa. Hinnat olivat pahimmillaan tuhansia euroja per viikko ja monessa kohtaa juuri meidän viikkoomme oli jo varattu. Haaveemme kantautui Erwin Hymer Group Oy:lle, joka tarjosi meille lähes uutta Dethleffs Trend I 7057 matkailuautoa käyttöömme viikoksi.

Hääjuhla tuli ja meni nopeasti ja häiden jälkeisenä sunnuntaina herätessämme hotellista kiirehdimme nopeasti kotiin pakkaamaan häämatkaamme varten. Onneksemme tuttu karavaanari oli vinkannut meille jo aiemmin mitä kannattaa pakata mukaan. Kasseja pakkasimme mukaan lopulta yhteensä viisi kappaletta sisältäen oikeastaan kaiken tarvittavan lakanoista ja keittiövälineistä vaihtovaatteisiin. Häämatka ja etenkin matkailuauton ajaminen alkoi jännittää vasta sunnuntai-iltana. Ajatuksissa pyöri myös koko yön mitä olimme unohtaneet pakata mukaan.

Huonosti nukutun yön jälkeen koitti maanantai ja matkailuauton nouto Helsinki Caravanista Oy:stä. Ajoneuvo luovutus oli mielenkiintoinen kokemus. Vaikka olin nähnyt aiemmin paljon matkailuautoja sekä lukenut meidän käyttöömme tulevasta ajoneuvosta auton koko säikäytti aluksi pahasti. Korkeutta lähes 3 metriä ja pituutta lähes 7,5 metriä. Isoin ajoneuvo millä olin aiemmin ajanut ilman traileria tai peräkärryä oli pakettiauto. Kävimme huolella läpi auton ominaisuudet ja varustelutaso yllätti meidät positiivisesti. Etenkin keittiö juoksevalla lämpimällä vedellä, kolmen polttimen kaasuhellalla ja isolla jääkaapilla ylitti kaikki odotuksemme. Autosta löytyi myös oma makuuhuone, siisti vessa sekä suihku. Varustelu ja auton sisätilat toivat mieleeni veneet, joita olen käynyt ihastelemassa aiempina vuosina venemessuilla. Auto oli pesuhallissa josta lähdin autoa ensikerran ajamaan. Peruuttaminen ulos hallista pelotti, mutta nopeasti totesin peilien näkyvyyden olevan huippuluokkaa sekä peruutuskameran avun olevan korvaamaton. Auto kääntyi pihassa luontevasti ja matka kohti Itä-Suomea saattoi alkaa.

Ensimmäinen yö matkailuautossa ​

Emme olleet sopineet tarkkaa reittisuunnitelmaa. Itä-Suomi ja sieltä valmiiksi etsityt tietyt paikat sekä vanhat mökkimaisemat olivat suunnitelmamme. Päätimme myös aluksi, että matkan pohjoisin paikka olisi Koli säästääksemme aikaa myös oleiluun eikä vain ajamiseen. Ensimmäinen etappimme oli ajaa Mikkeliin ja alkuperäinen suunnitelmamme oli yöpyä haaveemme mukaisesti veden äärellä kaukana muista. Pitkältä tuntuneen todella sateisen matkan jälkeen perillä pysähdyimme parkkialueelle kahville ja etsimään kartasta sopivaa leiriytymispaikkaa. Löysimme muutaman kartalla sopivalta vaikuttavan paikan joita lähdimme katsastamaan.

Ajaessa totesimme nopeasti että auto on paljon mukavampi pitää asfaltilla päällystetyllä maantiellä kuin kuoppaisella hiekkatiellä. Myös auton sovittaminen mökkiteiden varteen kauniisiin järvimaisemiin osoittautui mahdottomaksi ja päätimme suunnata Visulahden leirintäalueelle yöpymään. Visulahden työntekijät ottivat meidät vastaan todella hyvin, ja tehdessämme selväksi että olemme ensikertalaisia, neuvoivat meitä kärsivällisesti miten asiat tulee hoitaa käytännössä. Saimme auton hyvälle paikalle ja kävimme ensikertaa käytännössä läpi auton pysäköimisen leiriytymistä varten. Ensimmäisen illan vietimme pääasiassa sisällä rankkasateesta johtuen. 

Lue toinen osa

 

Teksti Joonas Makkonen
Kuvat Tania Makkonen

Artikkeliin liittyvät hakusanat: asuntoautohäämatkaJoonas Makkonenmatkailuauto

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024