Häämatka matkailuautolla, osa 3

Toimitus
25.10.2016
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Tania ja Joonaksen häämätka matkailuautolla on päättynyt, on yhteenvedon aika.

Kaikkiaan häämatkamme oli unohtumaton kokemus joka ylitti kaikki odotuksemme. Tavoitteemme oli levätä, ulkoilla koiran kanssa, nähdä kauniita maisemia ja Suomen luontoa sekä viettää aikaa yhdessä. Tavoitteemme täyttyivät ja ylittyivät. Sääkin parani loppuviikkoa kohden ja nopeasti pari ensimmäistä sadepäivää unohtuivat. Aiemmat pelot ison auton ajamisesta kapeilla teillä sekä pysäköimisestä ahtaisiin rakoihin, wc:n tyhjentäminen tai mahdolliset kommellukset matkan aikana olivat turhia. Viikkomme kului mielestämme liian nopeasti ja toinen viikko matkalla olisi mennyt mieluusti. Matkailuautoilusta syttyi ehdottomasti kipinä karavaanari-elämäntapaan ja matkustamiseen nimenomaan Suomen maisemissa.

Liikkkuvakoti.fi:n toimitus haastatteli Joonasta vielä matkan jälkeen muutamilla kysymyksillä matkasta ja kokemuksesta.

Mikä yllätti matkailuautolla liikkumisessa eniten positiivisesti ja mikä negatiivisesti

Matkailuautolla liikkuminen oli alkujännityksen jälkeen yllättävän helppoa. Nopeasti unohtui minkä kokoisesta autosta oli kyse, koska penkit olivat korkealla maasta sekä peilit isot, joista näki hyvin. Alkumatkasta taustapeilin puuttuminen häiritsi sillä olen tottunut käyttämään sitä henkilöautolla ajaessani. Auto oli todella iso. Melkein 8 metrin pituus ja jännitys siitä saako autoa kääntymään, piti meidät pois pieniltä mökkiteiltä ja pienempien järvien rannoilta. Autolla oli myös epämukava ajaa kuoppaisella hiekkatiellä, joten paras oli pysyä asfaltilla.

Oliko joku asia, jota ette olleet tulleet ajatelleeksi siitä miten matkailuautolla liikutaan ja/tai ollaan

Olimme haaveilleet paljon omasta rauhasta ja yksityisyydestä, mutta jo ensimmäisessä yöpymispaikassa Visulahdessa totesimme leirintäalueiden olevan isoja ja laajoja alueita, joista omaa rauhaa on vaikea löytää. Tähän kuitenkin tottui nopeasti ja oli mukava vaihtaa kuulumisia naapureiden kanssa. Koiramme Hippu oli hyvä jäänmurtaja keskusteluissa ja usein juuri koirasta tultiin kyselemään ensin. Monet naapureista tuntuivat viettävän aikaansa ainoastaan joko sisällä autossa tai auton edessä katoksen alla. Tätä itse hieman ihmettelimme, sillä me poistuimme usein alueelta leiriytymisen jälkeen tutustumaan maisemaan ja uusiin paikkoihin kävellen.

Usein leirintäalueet olivat syrjässä esimerkiksi lähimmästä kaupungista ja jo alkumatkasta totesimme, että polkupyörät olisi ollut mahtava lisä matkaan. Polkupyörillä liikkuessa olisi ehtinyt nähdä ja kokea paljon enemmän.

Mistä varoittaisitte harrastusta harkitsevia?

Harrastusta aloittaville antaisimme neuvoksi vuokrata tai lainata ensin matkailuautoa. Vasta matkalla ja matkustaessa tuntee ja tietää onko tämä ”oma juttu”. Itse olimme etuoikeutettuja, kun saimme käyttöömme uuden, ison ja hyvin varustellun auton. Leirintäalueilla näimme useita pieniä ja vanhoja autoja, joissa eläminen esimerkiksi ilman omaa wc:tä tai kunnon keittomahdollisuuksia ei olisi meitä varten. Jälkikäteen mietittynä voisimme lähteä koska vain uudelleen, mutta auton mukavuuksista luopuminen olisi hankalaa.

Auton ominaisuuksiin tulee myös perehtyä huolella. Meillä olisi mennyt sormi suuhun hyvin nopeasti ilman asianmukaista perehdytystä auton toimintoihin. Kaasupullojen vaihto, sähköjärjestelmät ja esimerkiksi wc:n tyhjennys tulee olla selvillä reissun alussa ja kädestä pitäen opettaminen toimii parhaiten. ​

Miten vertaisitte matkailuautoharrastusta mökkeilyyn tai hotellista toiseen siirtymiseen?

Matkailuautoharrastuksen vertaaminen hotellielämään tai mökkeilyyn on hankalaa. Kaikissa on omat puolensa ja miinuksensa. Hotellissa oleminen on helppoa, sillä hotellissa puolestasi siivotaan ja aamupalakin on pöytään katettu. Hotellissa saniteettitilatn ovat hyvät, mutta naapurihuoneessa saatetaan meluta tai hotellin hinta- laatusuhde ei välttämättä miellytä. Hotellit sijaitsevat usein kaupungeissa, joten kaupunkiin tutustuminen on helppoa, mutta omaa rauhaa voi olla taas vaikeampi löytää tai upeiden syrjässä olevien maisemien kokeminen jopa mahdotonta.  Mökillä taas saatat päästä omaan rauhaan upeisiin maisemiin, mutta kaupunki voi olla kaukana. Mökillä perinteinen huussi voi olla toisille ongelma. Matkailuautoilu yhdistää parhaimmillaan molempien hyvät puolet: voit valita paikkasi ja mennä kaupunkiin tai luonnonrauhaan. Jos paikka ei miellytä, niin sitä voi aina vaihtaa.

Mikä autossa oli parasta ja mikä huonointa ominaisuuksina?

Autossa parasta oli kokonaisuus, auto oli uusi ja sen tunsi ja näki. Siisti wc, pehmeä ja tarpeeksi leveä sänky sekä huippu keittiö olivat ehdottomasti parasta. Tykkäämme itse laittaa ruokaa ja kolmen polttimen kaasulevy oli todella tehokas ja helppo käyttää. Keittiössä juoksevalla vedellä tiskaaminen oli myös luksusta ja uskomatonta, että se tapahtui autossa. Leiriytymistä helpotti peruutuskamera ja ilman sitä monessa paikassa olisi saattanut ilmetä ongelmia näkyvyyden kanssa. Kun oppi luottamaan kameraan peruuttaminen oli helppoa ja vaivatonta.

Navigoimista helpotti suomea puhuva navigaattori, joka oli integroitu kojetauluun. Auton verhot olivat aika heppoisen tuntuisia ja piti varoa ja keskittyä niitä kiinni vetäessä. Autossa toimi lämmitys hyvin ja alkumatkasta oli mukavaa päästä lämpimään autoon kylmästä ja sateesta. Loppumatkasta olisimme kaivanneet ilmastointia sillä helteellä auto oli aika kuuma. Kylmää ilmaa emme saaneet jos auto ei ollut käynnissä.

Tania, Joonas ja Hippu kiittää!

Lopuksi haluamme kiittää Erwin Hymer Group Oy:tä tämän ikimuistoisen matkan mahdollistamisesta sekä matkailuautosta, joka oli sanan varsinaisessa merkityksessä liikkuva koti meille viikon ajan. Muille ensikertalaisille terveisinä ovat: heittäkää jännitys syrjään, ottakaa matkailuauto rohkeasti alle ja menkää, tutkikaa, kokekaa ja nauttikaa! Suomi on kaunis maa, jossa riittää nähtävää ja koettavaa. Kaikki oli positiivista ja matkailuautoilu on huippuhommaa.

Juttusarjan muut artikkelit

Ensimmäinen osa

Toinen osa
 

Teksti Joonas Makkonen
Kuvat Tania Makkonen

Artikkeliin liittyvät hakusanat: asuntoautohäämatkaJoonas Makkonenmatkailuauto

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024