Kansallismaisemaa parhaimmillaan

Toimitus
15.1.2014
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Itä-Suomessa Saimaan vesistöllä sijaitseva Punkaharjun harjualue edustaa kauneimpia näkymiä Suomessa.

Punkaharjun järvisellä harjualueella ei voi muuta kuin ihmetellä, miten kauniita maisemia Suomeen mahtuukaan. Satojen järvien ja lampien välissä kulkee tie kivuten välillä korkealle harjulle välillä taas laskeutuen lähes vedenpinnan tasolle kapeaa kannasta mukaillen.

Ei siis ihmekään, että tällaista kuvankaunista maisemaa ovat tallentaneet teoksiinsa suuret kuvataiteilijat ja säveltäjät unohtamatta tietenkään lukuisia suomifilmejä, joita on kuvattu eri vuosikymmeninä tällä kauniilla tiellä.

Jos siis kesälomallaan liikkuu matkailuajoneuvollaan itäisessä Suomessa, kannattaa käydä ihailemassa Punkaharjun kansallismaisemaa. Tie todellakin kulkee järvien ja harjujen lomassa ja aivan samanlaista maisemaa tuskin löytää muualta Suomesta tai koko maailmasta.

Harjutiellä tuntee historian lehtien havinaa. Alkujaan se oli erämiesten polku. 700-luvulla venäläiset rakensivat sinne ensimmäisen tien, joka sitten 1950-luvulla päällystettiin. Itse harju on syntynyt jääkaudella mannerjäiden sulaessa noin kymmenentuhatta vuotta sitten.

Nykyisin päätie kulkee ohikulkutietä pitkin, jonka maisemat ovat myöskin silmiä hiveleviä. Maisemalliselle harjutielle on hyvät opasteet ohikulkutieltä, jonka rinnalla kulkee rautatie kannaksia pitkin. Päällystetyllä ja hyväkuntoisella harjutiellä on parhaimmilla paikoilla pysähtymisalueita, joihin mahtuu pysäköimään myös matkailuautolla ja –vaunulla.

Monista harjutien pysähtymispaikoilta pääsee helposti järvenrantaan. Kuumana kesäpäivänä on mukavaa pulahtaa uimaan lähestulkoon suoraan matkailuajoneuvonsa ovelta. Rannat ovat jo luonnostaan hyvin uintikelpoisia, joten virallista uimarantaa ei tarvitse välttämättä etsiä. Viilentävän uintireissun jälkeen voi nauttia vaikka kahvit matkailuajoneuvossaan.

Ruokataukokaan ei ole huonompi idea keskellä kansallismaisemaa. Matkailuajoneuvon keittiössä valmistuu vaativampikin herkkuateria helposti. Jääkaapista löytyy virvoittavan kylmää juotavaa ja muutkin kylmässä säilytettävät ainekset pysyvät tuoreina nestekaasulla toimivassa jääkaapissa. Jälkiruoaksi voi nauttia Suomen kesään sopiva jäätelöä ja tuoreita mansikoita. Astioiden ei tarvitse olla pahvisia kertakäyttöastioita, koska astiakaapissa säilyvät niin lasiset viinilasit kuin posliinilautasetkin.

Kuskin levähtäessä ja ruokaa odotellessa voi jaloitella useilla poluilla, jotka puikkelehtivat havu- ja lehtipuiden lomassa auringon kimmeltäessä veden pinnasta. Vilkaiseepa kummalle puolelle tietä tahansa, näkee puhdasta vettä ja siellä täällä vehreitä saarekkeita.

On syytä muistaa, että Punkaharju on suojelualuetta. Punkaharjun luonnonsuojelualueesta on säädetty laissa. Muun muassa avotulen teko on kielletty, joten grillaus pitää hoitaa jossakin muualla samoin kuin majoittuminen. Pysähtymispaikoilla on roska-astioita, joihin voi heittää jäätelöpaperit ja muut pienet roskat.

Ajoreittinä ja retkeilypaikkana Punkaharju on oivallista vaihtelua tavanomaiseen ajomaisemaan. Punkaharju on hyvä esimerkki siitä, ettei kaikkiin nähtävyyksiin tarvita ihmisen rakentavaa kättä vaan monumentteja on aikojen kuluessa syntynyt myös luonnonvoimien mullistaessa. Matkaillessa Itä-Suomessa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Punkaharjun kansallismaisemaan. 

Artikkeliin liittyvät hakusanat: kotimaan matkailuleirintäaluematkailuPunkaharju

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024