Lapsen kanssa matkailuajoneuvossa

Toimitus
24.10.2018
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Lapset ja matkailuajoneuvo sopivat erinomaisesti yhteen, kun aikuiset pitävät huolen turvallisuudesta niin matkalla kuin leirintäalueilla.

Lain mukaan matkailuautoissa matkustajien tulee olla kiinnitettynä turvavöihin ajoneuvon liikkuessa. Valitettavasti houkutus matkailuauton sisällä liikkumiseen ajon aikana on suuri. Samalla myös riski loukkaantumiseen on suuri esimerkiksi voimakkaan jarrutuksen aikana.

Auto + vaunu yhdistelmä

Liikkuva matkailuvaunuyhdistelmä on selvästi matkailuautoa turvallisempi matkustajien näkökulmasta. Nykyajan henkilöautot, jossa vaunuyhdistelmän matkustajat ovat matkan ajan, kestävät hyvin erilaisia törmäyksiä. Myös matkailuautojen ohjaamojen turvallisuus on parantunut vuosien kuluessa muun muassa turvatyynyjen myötä, mutta matkustamo-osan tekniset ratkaisut eivät ole kehittyneet samassa tahdissa. Matkailuautovalmistajat ovat kiinnittäneet viime vuosina huomiota erityisesti matkustamon turvallisuuden lisäämiseen.

Turvaistuimien kiinnitys matkailuautossa

Matkailuautoissa ei yleensä ole Isofix-kiinnitysmahdollisuutta ja istuintilat ovat useimmiten henkilöautoa selvästi rajallisemmat.  Tärkeintä on kuitenkin saada jokainen matkustaja turvavöihin. Jos niitä ei riitä kaikille, auto on väärä. Yleisin turvavöiden määrä matkailuautossa on neljä: kaksi ohjaamossa ja kaksi istuinryhmässä. Suurimmissa matkailuautoissa on turvavyöpaikat jopa kuudelle.

Matkailuauton istuinryhmässä on kolmipistevyöt, joihin saa asennettua turvaistuimen. Turvaistuinten valmistajat suosittelevat asennusta selkä menosuuntaan alle 4-vuotiaiden istuimissa. Matkailuautossa tämä voi olla haasteellista, mutta onnistuu tietyillä istuimilla. Onneksi moni nykyajan turvaistuin voidaan asentaa turvallisesti myös kasvot ajosuuntaan päin.

Matkailuautossa pienen vauvan turvakaukalon voi asentaa myös ohjaamon istuimelle, mutta tällöin on varmistettava, että mahdollinen turvatyyny voidaan kytkeä pois päältä ja että istuin ei rajoita kuljettajaa näkemästä oikealle.

Liikkeellä vain turvavöissä

Matkailuauto houkuttelee valitettavasti olemuksellaan matkustajia liikkumaan ajon aikana matkustamossa. On kiva käydä wc:ssä, hakea syötävää jääkaapista tai lueskella tai levätä vuoteessa ajoneuvon liikkeellä ollessa. Kaikki nämä toimet ovat kuitenkin kiellettyjä ja äärimmäisen vaarallisia auton liikkuessa. Yksi äkkijarrutus tai nopea väistöliike voi aiheuttaa vakavia vammoja ilman turvavöitä oleville matkustajille.

Matkailuajoneuvon yksi parhaista puolista liikkuessa on se, että taukojen pitäminen on vaivatonta: aja levähdysalueelle ja liikkuva kotisi on valmis palvelemaan veloituksetta.

>> Lapset leirintäalueella

Artikkelin on alun perin toimittanut Antti Siljamäki

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024