Matkailuajoneuvojen lisävarusteet

Toimitus
12.6.2019
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Uuteen tai käytettyyn matkailuajoneuvoon on saatavissa runsaasti lisävarusteita. Tähän artikkeliin on poimittu yleisimmät/tärkeimmät lisävarusteet perusteluineen  joita matkailuautoihin ja -vaunuihin valitaan. Jos varusteet ovat jo ajoneuvossasi, on ajoneuvosi hyvin varusteltu.

Sisätilan mattosarja myös ohjaamoon

Matkailuajoneuvon lattia monet kulmat ja kolot tulee hyvin peitetyksi vain tilaan tehdyillä matoilla. Helpoiten saat ne valitsemalla ne lisävarustelistalta. Älä unohda ohjaamon mattoa, joka ei yleensä ole edes lisävarustelistalla. Myyjäliikkeet myyvät tunnetuimpien alustojen (Fiat, Renault, MB) ohjaamoihin sopivia paksuja mattoja, jotka toimivat hyvin myös äänieristeenä.

Kaihdinverhot ohjaamoon

Jos haluat hyvän näkö- ja aurinkosuojan et voi olla hankkimatta kaihdinverhoja. Monen matkailuauton perusvarustukseen kuuluu valosuojaverho, joka antaa vain näkösuojan. Kaihdinverho estää myös ohjaamon lämpiämisen aurinkokeleillä. Lisäksi kaihdinverho voi laittaa päälle vain tiettyihin suuntiin ja jättää osa avoimeksi. Kaihdinverhot ovat yleistymässä vakiovarusteeksi useimpiin ajoneuvoihin.

Polkupyöräteline

Jos olet tottunut liikkumaan polkupyörällä, pyöräteline on tärkeä lisävaruste. Telineitä saa 2-4 pyörälle ja tunnetuimmat valmistajat ovat Fiamma ja Thule. Mahdolliseen vetokoukkuun kiinnitetty yhden pyörän teline ei ole suositeltava ratkaisu pyörän kuljettamiseen matkailuautossa. Erillinen teline on vakaampi ja pyörän asento ei vahingoita auton takaosan mitään muuta osaa. Osta heti myös pyörien suojaksi erillinen pyöräsuoja. Se estää kuran ja hiekan kulkeutumista pyöriin.

Vaunuissa polkupyöräteline on joko vaunun takaseinässä tai vetoaisan päällä, jolloin on syytä huomioida ns. aisapainon vaikutus ajettavuuteen. Pyöräsuojan käyttöä ei suositella, jos pyöräteline on aisan päällä.

Huom! Sähköavusteisten pyörien lisääntyessä on muistettava, että pyörätelineillä on maksimikuorman kantokyky, joka on syytä selvittää etukäteen.

Vuoteentekomahdollisuus istuinryhmään

Mikäli vähäänkään ajattelet, että joskus joku voisi tulla ylimääräisenä matkustaja reissuun, varmista, että auton istuinryhmään voi tehdä varavuoteen. Vuode on varavuode ja rakennetaan istuinryhmän sohvatyynyistä, joten pieniä muhkuraisuutta voi ilmetä.

L-istuinryhmä peruspöydän sijaan

Harva tulee ajatelleeksi sitä, että hyvin tehty L-istuinryhmä tuo todella paljon lisätilaa istuinryhmään. Erityisesti suosittelen asian harkitsemista, jos matkassa on mukana lapsia. Heille L-istuinryhmään siirtyminen ja sieltä poistulo on helppoa ja yleensä seinän kapeampi istuinosa on jopa perusistuinta parempi istua lapselle. Bonuksena L-ryhmän valitseva saa yleensä vapaasti liikuteltavan pöydän.

Erillisvuoteiden yhdistämismahdollisuus

Tätä ominaisuutta suosittelen niille, joilla matkassa on esimerkiksi lastenlapsia. Erillisvuoteiden yhdistämisen jälkeen tilaa on hyvin ruhtinaallisesti ja tila toimii hyvin leikkitilana esimerkiksi sadepäivinä.

Led-sisävalot

Led-valot ovat vakiovarusteena nykyisin monessa matkailuajoneuvossa. Tarkista asia hinnastosta, koska ne voivat olla myös lisävarustelistalla. Valitse ne pienemmän sähkökulutuksen ja paremman valotehon takia. Pieni kustannus.

Lukuvalot matkailuauton ohjaamoon

Hyvin harvassa matkailuautossa on ohjaamon tuolille suuntautuvat lukuvalot. Älä jätä niitä hankkimatta, jos haluat lukea pimeinä vuodenaikoina etuistuimilla. Lisäetu valojen hankinnasta on kartturin mahdollisuus lukea/tutkia esim. karttaa tai esitteitä pimeässä ajon aikana.

Kaasun ulosotto ajoneuvon ulkoseinään

Pieni asia, joka usein jää vaille huomiota, on kaasun ulosoton hankinta sen sijaan, että rahtaa kaasupullon grillin viereen esimerkiksi ajoneuvon toiselta puolelta. Erityisesti suosittelen tätä huonoselkäisille tai muuten vaan mukavuuden haluisille. Kaasun ulosoton voi asentaa sekä matkailuautoihin että -vaunuihin.

Upotetut ikkunat

Perinteisten matkailuautojen ikkunoiden tilalle on yleistynyt viimeisten vuosien aikana ns. upotetut (Polyvision) ikkunat, jotka huomaa ulkoa parhaiten siitä, että ne ovat nimensä mukaisesti upotettu ajoneuvon seinään. Kylkilinja on ikkunoiden kohdalta suora. Sisällä ikkunoiden kaihtimet toimivat molempiin suuntiin, eli niitä voi nostaa joko ylhäältä alas tai alhaalta ylöspäin perinteisten ylhäältä alaspäin toimivien kaihtimien sijaan.

Multimediakeskus kojetauluun

Monessa autoradiossa on nykyisin mahdollisuus dvd-elokuvien katseluun. Näihin multimedialaitteisiin voi kytkeä myös peruutuskameran näytön, jolloin erillistä näyttöä kojetaulussa ei enää tarvitse.

Peruutuskamera

Mitä pidempi auto sitä suuremman hyödyn saat peruutuskamerasta. Asennuta peruutuskameran niin, että voit käyttää sitä myös eteenpäin ajettaessa. Tällöin voit tarkkailla pitkän peräylityksen kulkemista ahtaissa paikoissa. Ota peruutuskamera läpällisenä kuraantumisen estämiseksi. Kameran paikka auton takaosassa kannattaa miettiä tarkkaan, jos mukana kulkee pyöriä. Hyvin usein ylös asennettu kamera on hyödytön, kun pyörät on telineessä, koska ne estävät kameran näytön.

Peruutuskameroita asennetaan nykyisin paljon myös matkailuvaunuihin peruuttamista helpottamaan.

Sähköinen vaununsiirrin

Todella hyvä lisävaruste vaunuilijalle on sähköinen vaununsiirrin (Mover), jonka avulla vaunun voi asettaa leiriytyessä paikalleen kaukosäätimen ja vaunun akseliin sijoitetun sähkömoottorin avulla. Siirtimiä saa sekä yksi että kaksiakselisiin vaunuihin.

Tv-antenni ja tukeva teline

Hyvä tv-antenni on television katselun yksi peruskivistä. Toinen on riittävän herkkä television viritin. Yleisin digitv-antenni matkailuajoneuvoissa on Triax Ufox.

Takatukijalat

Mitä pidempi matkailuauton ns. peräylitys on sitä enemmän tarvitset takatukijalkoja. Ne vähentävät  auton huojumista leiriytyessä. Takatukijalkoja on tarjolla monenlaisia. AL-KOn pikalukolliset takatukijalat ovat suosittuja niiden helppokäyttöisyyden takia. Lue erillinen juttu takatukijaloista.

Markiisi

Matkailuajoneuvon oikean puoleisen ulkosivun käyttö lisääntyy, jos käytössä on markiisi. Se suojaa kalusteita ja tavaroita sateella ja tuo hyvää varjosuojaa kuumilla keleillä. Keskustele myyjän kanssa markiisin pituudesta. Olen havainnut, että monessa autossa markiisi on ollut liian lyhyt. Esimerkiksi Thulen Omnistor valikoimassa on perusmalleja 4,5 metriin saakka ja tuhdimpia versioita yli 6 metriin saakka. Muista hankkia markiisiin myös myrskysarja, jolla varmistat, että tuulisilla ilmoilla markiisin pysyy paikallaan.

Matkailuvaunuihin voi hankkia joko pussimarkiisin tai kotelomarkiisin. Pussimarkiisi on kevyempi ja edullisempi ja sen voi ottaa välillä pois vaunun kyljestä, koska se asennetaan telttauraan.

Matkustamon ilmastointilaite

Lämpenevässä Suomenkin ilmastossa ilmastointilaite matkustamoon on nykyisin helposti perusteltava laite. Jos kärsit vähänkään kuumassa nukkumisesta, hanki ilmastointilaite. Voit käyttää sitä myös lämmittiminä viileillä keleillä. Keski-Euroopassa kiertelevälle ilmastointilaitteen hankita on vieläkin suositeltavampaa. Myös lasten mukana ollessa viileydellä on tärkeä merkitys.

Kwh-mittari

Jos käyt usein leirintäalueilla, joissa sähköä myydään kilowattihinnalla, voit säästää mittarin hinnan nopeasti alempina leiriytymismaksuina.

230 V pistorasiat

Ladattavien laitteiden lisääntymisen myötä, pistorasioiden tarve eri puolilla matkailuajoneuvoa on lisääntynyt.  Nykyaikaisessa matkailuajoneuvossa 230V pistorasiat, mielellään 2 kpl, pitää olla makuuhuoneessa, keittiössä, wc-tilassa ja istuinryhmässä. Lisäpistorasioiden asennuttaminen ei maksa paljon. Asennuta samalla muutama usb-pistoke.

Nestekiertoinen lämmitys

Suurin osa Suomessa myytävissä matkailuautoissa perusvarustuksena on Truman ilmalämmitys. Sen voi vaihtaa monella merkillä nestekiertoiseen (Alde) lämmitykseen. Näiden kahden lämmitystavan eroja olen pohtinut blogikirjoituksessani ”Ne tärkeät lämmitysasiat”. Kummallakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Lue lisää lämmitysjärjestelmistä.

Nestekiertoinen lattialämmitys

Nestekiertoinen lattilämmitys on yleistymässä kovaa vauhtia ja syrjäyttämässä siten perinteisen sähkölämmityksen, joka kuluttaa sähköä melkoisesti. Nestekiertoisena lattialämmitys on yleensä toteutettu paremmin: lämpöä tulee enemmän ja se jakautuu tasaisemmin.

Lämmönvaihdin

Matkailuautojen nestekiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on mahdollisuus asennuttaa erillinen ”haara” ja pumppu, joka kierrättää matkustamon lämmittimen lämmittämää nestettä myös moottoritilassa, jolloin moottorin lämmittäminen lohkolämmittimen sijaan on mahdollista. Lämmönvaihdin toimii myös toisinpäin, jolloin ajon aikana moottorin lämpöä voidaan siirtää matkustamoon.

Polttoainekäyttöinen moottorin esilämmitin

Suurin etu/ero lämmönvaihtimeen on se, että polttoainekäyttöinen lämmitin (Webasto, Eberspächer) puhaltaa lämpimän ilman tuulilasille ja myös sulattaa jään pakkaskeleillä. Kovilla pakkasilla em. lämmittimiä voi hyödyntää myös ajaessa tuomaa lisälämpöä ohjaamoon.

Astinlaudat ohjaamoon

Harvassa puoli-integroidussa matkailuautossa on vakiovarusteena astinlaudat ohjaamoon nousua ja sieltä poistuloa helpottamassa. Erityisesti lyhyiden matkustajien nousu autoon helpottuu melkoisesti.

Talvimatkailuun ohjaamon ulkopeitto

Tärkeä varuste sekä integroituun että puoli-integroituun matkailuautoon. Valitse sellainen malli, jossa peite ulottuu ovien (puoli-integroitu) alareunaan saakka. Lisämukavuutta saa sellaisesta mallista, jossa voi avata osan peitettä aurinkoisilla keleillä.

Kaukokäyttölaite

Nykytekniikka mahdollistaa matkailuajoneuvon toimintojen kauko-ohjaamisen ja seurannan mobiililaitteilla joko tekstiviesteillä tai verkon kautta. Laite- ja ohjelmistovalmistajasta riippuen seurattavien ja ohjattavien toimintojen määrä voi vaihdella. Kausipaikalla olevan matkailuvaunun omistajalle tärkeimmät ominaisuudet ovat lämmityksen ja jääkaapin päälle- ja poistoiminto, lämpötilan seuranta ja murtohälytys. Vuokraajille laitteet mahdollistavat ajoneuvon paikallistamisen.

Kompressorikylmälaukku

Kylmälaukku on tarpeellinen retkeilijöille ja myös lisää kylmäsäilytystilaa tarvitseville matkailuajoneuvon käyttäjille. Kompressorikäyttöiset kylmälaukut ovat nykyisin kevyitä ja hyvin muotoiltuja. Ruokien ja juomien jäähdytys ja pakastaminen matkoilla on helppoa. Uusinta tekniikka hyödyntävät laukut kuluttavat varsin vähän virtaa, mutta pitävät juomat ja ruokatarvikkeet viileinä.

Televisio ja teline

Televisio pitää edelleen pintansa huolimatta suoratoistopalveluiden suosion kasvusta. Matkailuajoneuvoon kannattaa valita televisio, jota voi käyttää sekä 12 voltin että 230 voltin sähköllä. Television paikka ja teline kannattaa valita niin, että se näkyy mahdollisimman laajalle alueelle. Telineen taittuva mekanismi mahdollistaa monessa tapauksessa television kääntämisen 180-astetta, jolloin se saadaan näkymään ajoneuvon toiseen päähän.

Letkurikkoventtiili ja pullonvaihtaja

Letkurikkoventtiili on turvavaruste, joka parantaa matkailuajoneuvon turvallisuutta sulkemalla kaasuntulon, jos kaasuletku murtuu tai syntyy muu suurempi kaasuvuoto. Järjestäytyneissä matkailuajoneuvoliikkeissä varmistetaan aina ennen ajoneuvon luovutusta, että kaasulaitteet täyttävät viranomaisten määräykset.

Sellaista karavaanaria, jolta ei olisi kaasu loppunut yöllä ei ole, tai jos ei ole vielä, niin tulee olemaan. Jos haluat varmistaa kaasun riittävyyden myös öisin, automaattinen pullonvaihtaja on sinun lisävarusteesi. Kaasun loppuessa pullosta, pullonvaihtaja ottaa kaasun viereisestä pullosta. Monessa pullonvaihtajamallissa on ajoneuvon sisätiloissa näyttö, josta näkee pullojen kaasumäärät.

Liesituuletin

Liesituuletin ei ole kaikissa matkailuajoneuvoissa vakiovaruste. Mikäli olet ahkera kokkaaja, liesituuletin on järkevä ostos. Laitteita on eri kokoisia ja tehoisia. Asentaminen kannattaa jättää matkailuajoneuvohuollon tehtäväksi

Aurinkopaneeli

Omatoimimatkailun lisääntyessä myös sähkön osalta on omatoimisuuden tarve lisääntynyt. Matkailuajoneuvon katolle asennettavat aurinkopaneelit ovat hyvin suosittuja matkailuajoneuvojen lisävarusteita. Paneelien tehovalikoima on nykyisin laaja, joten ennen hankintaa kannattaa selvittää oma sähkönkulutustarve.

Alumiinivanteet

Alumiinivanteiden hankinnalle on monia perusteluja ulkonäöstä teknisiin ominaisuuksiin. Matkailuautoihin ja -vaunuihin soveltuvia malli- ja hintavaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Alumiinivanteet vapauttavat irtoilevista pölykapseleista ja niiden hintaero peltivanne-pölykapseliyhdistelmään on nykyisin melko pieni. Vanteet soveltuvat myös talvikäyttöön.

Sisälokasuojat

Sisälokasuojat suojaavat matkailuauton lokasuojia ja pyöräkaaria kiveniskelmiltä ja samalla parantaa ohjaamon äänieristystä. Sisälokasuoja asennetaan lokasuojapellin alapuolelle, jolloin se estää suolan ja kuran pääsyn auton runkoon.

Vetokoukku

Matkailuautojen vetokyky on yleensä henkilöautoja suurempi. Moni harrastus edellyttää harrastusvälineiden pakkaamisen peräkärryyn. Matkailuauton vetokoukun hankinnassa on tärkeää valita koukku, joka on EU-direktiivien mukainen. Testaamattomat ja hyväksymättömät vetokoukut kiinnitysrautoineen voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

Ilmajouset

Matkailuautoihin asennettavat ilmajouset parantavat huomattavasti ajoneuvon ajomukavuutta ja ajo-ominaisuuksia. Ilmajouset ovat usein merkkikohtaisia ja helposti asennettavissa matkailuajoneuvojen huoltoliikkeissä. Ilmajousitus mahdollistaa myös erilaisten jousituksen säätömahdollisuuksien käytön.

Tavaraboxi

Matkailuautoissa tulee usein tarve kuljettaa enemmän tavaraa kuin mitä ulkotäytettävät säilytystilat tarjoavat. Ratkaisu tarpeeseen voi olla auton peräosaan tai katolle asennettava tavaralaatikko. Lukittavan laatikon voi asentaa vähintään kolmen pyörän pyörätelineeseen tai erillisellä asennussarjalla. Tavaraboxeja on saatavilla tilavuudeltaan erikokoisia, yleisin on 450 litrainen.

Valorauta ja lisävalot

Matkailuajoneuvoharrastus on ympärivuotista. Syksyn ja talven pimeinä aikoina paljon liikkuvien kannattaa harkita lisävalojen ja mahdollisen valoraudan hankintaa. Lisävalotarjonta on nykyisin runsasta. Tehot ovat kasvaneet ja hinnat pysyneet maltillisina. Valorauta on hyvä suoja riistaeläinvahinkotilanteissa ja lisää ajoneuvon näyttävyyttä.

Teltat ja markiisit

Matkailuajoneuvojen telttatarjonta on runsasta, josta jokainen käyttäjä löytää omiin tarpeisiinsa sopivan. Matkailuvaunuihin sopivia telttoja löytyy sekä kesä- että ympärivuotiseen käyttöön. Koko-/pituusvalikoima on myös laaja.

Helposti koottavien ja purettavien ilmatelttojen kysyntä on kovassa kasvussa. Ilmatelttoja on saatavissa myös talvikäyttöön sekä matkailuautoihin että -vaunuihin.

Stand by-teltta on kiinteästi paikalle asennettu teltta, joka mahdollistaa helposti matkailuajoneuvon käytön liikenteessä telttaa purkamatta ja uudelleen pystyttämistä.

Matkailuautoissa suositaan markiisin käyttöä sen helpon käytön ansiosta. Markiiseihin on saatavissa etu- ja sivuseiniä tarpeen mukaan. Sivuseinä(t) antaa näkösuojaa ja toimii hyvin myös tuulisuojana.

Matkailuvaunukäyttäjien keskuudessa pussimarkiisit ovat yleistyneet niiden helppokäyttöisyyden ja kotelomarkiisia kevyemmän painon ansiosta. Myös pussimarkiiseihin on saatavissa etu- ja sivuseiniä.

Matkailuajoneuvojen lisävarusteita löydät Matkailuajoneuvotuojat ry:n jäsenliikkeistä.

Toimialan tärkeimmät lisävarustetukkuliikket:

>>Caravan Tukku Oy

>>Dometic Oy

>>Kaha Oy

>>Kama Fritid Oy

>>Reimo


Artikkelin on alun perin toimittanut Antti Siljamäki
Artikkeliin liittyvät hakusanat: asuntoautolisävarusteetmatkailuautomatkailuvaunu

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024