Matkailuajoneuvojen pohjaratkaisut

Toimitus
25.3.2021
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Matkailuajoneuvon pohjaratkaisulla on merkittävä osa ostopäätöksen tekemisessä. Tämän ovat tiedostaneet myös matkailuajoneuvovalmistajat. Joka vuosi esitellään uusia ratkaisuja pohjaratkaisuihin. Tästä huolimatta pohjaratkaisut voidaan jakaa muutamiin perusratkaisuihin.

Parivuode

 

 

 

 

Matkailuajoneuvojen yleisin pohjaratkaisu on vuosia ollut parivuode-pohjaratkaisu, jossa parivuode on matkailuauton tai -vaunun takaosassa pitkittäin jommalla kummalla seinällä ja vuoteen vieressä on  wc-suihkutila. Matkailuvaunuissa on myös pohjaratkaisuja, joissa parivuode on sijoitettu vaunun etuosaan joko pitkittäin tai poikittain.

 

 

 

 

 

Pienemmissä matkailuautoissa (esim. retkeilyauto) parivuode voi olla ajoneuvon takaosassa poikittain. Tämä ratkaisu vähentää ajoneuvon pituutta.

Erillisvuoteet

 

 

 

2000-luvun puolivälissä esiteltiin ensimmäiset ajoneuvot, joissa vuoteet olivat erotettuna toisistaan. Vuoteiden välissä on joko käytävä tai portaat, jotka helpottavat vuoteisiin nousemista. Malleissa, joissa vuoteiden välissä on portaat, takatavaratila on tilavampi, koska vuoteet on normaalilattiaa korkeammalla. Vuoteiden väliin saa yleensä lisäpalan, jolla vuoteista voi muodostaa ns. King Size-vuoteen, jonka mitat ovat parhaimmillaan jopa 2,0 x 2,3 metriä.

Erillisvuoteet kasvattavat ajoneuvon pituutta, koska wc-suihkutila on joko vuoteiden jalko- tai pääpuolessa. Matkailuvaunuissa nähtiin ensin wc-suihkutilan sijoittaminen ajoneuvon perään poikittain. Vähitellen tämä pohjaratkaisu siirtyi myös matkailuautoihin.

Saarekevuode

 

 

 

Saarekevuode-versio on pohjaratkaisu, jossa parivuode on sijoitettu ajoneuvon peräosaan keskelle, jolloin vuoteen molemmille reunoille jää käytävä helpottamaan vuoteeseen nousua. Tämä pohjaratkaisu on saanut viimeisinä vuosina suuren suosion. Parivuoteen korkeus vaihtelee ja monessa tapauksessa korkeutta voi jopa säätää ja näin lisätä tai vähentää vuoteen alla olevaa säilytystilaa takatallissa.

Monessa matkailuautomallissa on mahdollista saada tilapäisvuode etupään istuinryhmään erilaisten takaosan vuoderatkaisujen lisäksi

Etukeittiö

 

 

 

 

Matkailuvaunujen merkittävin pohjaratkaisu-uudistus oli keittiön sijoittaminen vaunun etuosaan, jolloin keittiötila on perinteistä ratkaisua avarampi ja vaunun muu sisätila rauhoittuu kokin hääräämiseltä.  Etukeittiöllisten pohjaratkaisujen määrä on kasvussa matkailuvaunuvalmistajilla erilaisten vaunun muun sisätilan pohjaratkaisuina.

Laskuvuode

 

 

 

 

Ensimmäiset  matkailuautojen istuinryhmän yläpuolelta laskeutuvat vuoteet nähtiin 2000-luvun puolivälissä. Ideana näissä pohjaratkaisuissa oli yhdistää integroidun ja puoli-integroidun auton etuja. Päiväkäytössä vuode on ylhäällä katon rajassa ja yökäytössä se lasketaan istuinryhmän yläpuolelle. Vuoteen koko vaihtelee ajoneuvomalleittain 1-2 henkilön välillä. Lyhyemmissä matkailuautoissa vuode laskeutuu osittain matkustamon oven eteen. Laskuvuode on hyvä ratkaisu tilapäiseen lisävuodetarpeeseen.

Vuoden 2019 mallistoihin esiteltiin ensimmäiset laskuvuoteet myös matkailuvaunuun. Ratkaisu oli tervetullut lisävuodetarpeisiin ja tulee varmasti yleistymään eri matkailuvaunumerkeillä.

Peräwc ja -pesuhuone

Matkailuvaunuissa aiemmin esitelty pohjaratkaisu, jossa wc-ja pesutilat ovat ajoneuvon peräosassa on nykyisin myös matkailuautoissa. Vuoteet ovat pitkittäin ja niiden välissä käytävä, josta pääsee pesutiloihin. Pohjaratkaisun etuja ovat oleskelutilojen avaruus, kun wc- ja suihkutila eivät ”pullistele” auton keittiön jälkeisessä tilassa. Tämä pohjaratkaisu rajoittaa ulkoatäytettävien säilytystilojen kokoa.

Matkailuajoneuvovalmistajat seuraavat tarkasti ajoneuvojen ostokäyttäytymistä ja tekevät kuluttajatutkimuksia kehittääkseen uusia pohjaratkaisuja muuttuviin tarpeisiin. Matkailuautojen ja -vaunujen pohjaratkaisut kehittyvät saman suuntaisesti huomioiden kuitenkin niiden käyttöerot. Matkailuautoilla liikutaan enemmän kuin vaunuilla ja niiden pituus on yleensä pienempi kuin matkailuvaunujen.

Vastakkain istuttava istuinryhmä

Viime vuosina Keski-Euroopassa on saanut suuren suosion matkailuautojen etuistuinryhmän sohvien sijoitus auton molemmille sivuseinille. Ratkaisua kutsutaan myös nimellä ”face to face”. Sohvien välissä on erisuuntiin hyvin liikuteltava pöytä ja ohjaamossa kääntyvät etuistuimet. Puoli-integroiduissa ja integroiduissa malleissa istuinryhmän yläpuolelle on mahdollisuus saada alaslaskettava vuode.

Vinkki ostoa harkitsevalle

Erilaisille pohjaratkaisuille löytyy kullekin oma kannattajoukko. Lapsiperheen tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin kahden matkustavan pariskunnan tai yksin kalareissuja tekevän henkilön. Matkailujoneuvojen erilaisia pohjaratkaisuja voi myös testata käytännössä. Ajoneuvon vuokraus on hyvä tapa selvittää omat tarpeet pohjaratkaisulle. Viikonlopun tai viikon käytössä selviää konkreettisesti täyttääkö jokin tietty pohjaratkaisu oman käytön vaatimukset. Ammattitaitoinen matkailuajoneuvomyyjä osaa tarjota omasta mallivalikoimastaan varmasti sinun tarpeisiin sopivan mallin.


Artikkelin on alun perin toimittanut Antti Siljamäki

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024