Runebergin Porvoo – ja paljon muuta

Toimitus
15.1.2014
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Suomen suvessa riittää ihasteltavaa jokaiseen makuun. Miksipä et siis lähtisi tutustumaan esimerkiksi Porvoon viehättäviin nähtävyyksiin ja houkutteleviin tehtaanmyymälöihin.

Porvoon kaupunkikuva virittää varmasti jokaisen mielen ajattelemaan historiallista kauppapaikkaa ja mielenkiintoisia tarinoita. Hurmaavan Porvoon ohittamaton matkakohde on tietenkin Vanha Porvoo, joka tunnetaan edelleen aktiivisena kaupunginosana. Punaiset ranta-aitat ovat erottamaton osa Vanhan Porvoon maisemaa.

Vuonna 1997 tapahtuneesta maalaiskunnan lakkauttamisesta ja uuden kaupungin perustamisesta huolimatta kaupungin synnyn katsotaan ajoittuvan vuoteen 1346. Itä-Uudellamaalla sijaitseva Porvoo onkin ehdotottomasti tutustumisen arvoinen vanha kaupunki museoineen ja kauniine katuineen.

Palossa pahoin vaurioitunut Porvoon tuomiokirkko avataan heinäkuun ajaksi yleisölle. Viimeistelytöitä vaille valmiin kirkon vanhimmat osat ovat 1200- ja 1300-luvuilta. Marraskuun viimeisenä päivänä virallisesti uudelleen käyttöön otettava Neitsyt Marian nimikkokirkko on yksi kaupungin ylpeyden aiheista.

Kansallisrunoilija Runebergin museoksi kunnostettuun kotiin tutustuminen tuo eittämättä historian aivan nurkan taakse. Kurkistus suljetun oven taakse, ja 1800-luvun arkielämä runoilijan perheessä on jokaisen museovieraan kosketeltavissa. Kauniissa museossa voi miltei kuulla kansallisrunoilijan säkeiden soinnut. Vuonna 1880 museoksi avatussa runoilijan kodissa voi kesäaikaan vierailla aina elokuun lopulle asti.

Koko perheen tutustumiskohteisiin kuuluu myös nukke- ja lelumuseo Porvoon vanhassa kaupungissa. Museo pitää ovensa avoinna yleisölle elokuun puoliväliin asti. Perheen pienimpien – ja miksipä ei myös isompien – suosikkikohde on varmasti maankuulu Brunbergin makeistehdas. Tehtaanmyymälästä tarttunee matkaan ainakin tuoretta lakritsia ja suukkoja, Alku-karamelleja unohtamatta.

Herkkusuiden suosikkipaikan lisäksi Porvoossa riittää ihmeteltävää muun muassa Kulloon kartanokaupassa. Kansainvälisesti tunnettu Butiken på Landet on suomalais-ruotsalainen ostospaikka, joka toimii muiden toimipisteidensä lisäksi myös Kulloon kartanon tiloissa. Miesten ja naisten vaatteita ja sisustustavaroita myyvä idyllinen kauppa houkuttelee kaikkia aisteja. Tiilistä rakennettu talli on makeistehtaan ohella yksi Porvoon matkan herkullisimpia tutustumiskohteita.

Keskustan ulkopuolella kannattaa ehdottomasti huomioida saaristo- ja maaseutukohteet, kuten esimerkiksi kesätorit. Kesäaikaan liikkuvalla on ainutkertainen tilaisuus tutustua myös lukuisiin suoramyynti- ja itsepoimintakohteisiin. Mansikoiden lisäksi tarjolla on herukoiden itsepoimintaa ja kukkaostoksia. Pellingissä sijaitseva Nybondas Puutarhassa on tarjolla marjojen poiminnan lisäksi myös kesäkukkia, vihanneksia ja perunoita.

Porvoossa liikkuvaa eivät nälkä tai jano vaivaa, sillä herttaisten kahviloiden ja tunnelmallisten ruokaravintoloiden joukosta voi valita mieleisensä. Lounas- ja illallisruokailuun sopivia vaihtoehtoja on niin Vanhassa Porvoossa kuin keskustassakin. Ja tuoksuvia leivonnaisia myyvät kahvilat mainostavat tietenkin myös Runebergin torttua!

Matkailuautolla tai -vaunulla liikkuville on Porvoossa useita yöpymisvaihtoehtoja. Porvoo on kautta aikojen ollut suosittu yöpymispaikka, sillä historiallisen Porvoon kahden peninkulman päässä toisistaan sijainneet tavernat takasivat ohikulkijoille yösijan. Vieraanvaraisen kaiun kaupungissa on vuokrattavia mökkejä tarjoavien paikkojen ohella kolme leirintäaluetta. Elokuun lopulle asti auki olevassa Porvoon Camping Kokonniemessä on 40 sähköpaikkaa matkailuajoneuvoille. Aivan keskustan tuntumassa sijaitsevan leirintäalueen lisäksi matkailuajoneuvolla voi majoittua Pellinki Cravanissa tai SF-Caravan Itäuudenmaan leirintäalueella. 

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024