Vinkki: Suorassa vai vinossa?

Antti Siljamäki
8.8.2019
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Nukutko kotona vuoteessa, joka on vinossa? Tuskinpa. Jos olet veneilijä, olet tottunut vuoteen keinumiseen. Mutta karavaanari ei ole. Silti monet meistä näyttävät oleskevan vinossa olevassa matkailuajoneuvossa. Mitenkäs teillä ollaan ja nukutaan?

Matkailuajoneuvon suoraan laittamiseen kannattaa käyttää vähän aikaa. Ajoneuvon suorassa olemisella on myös tekninen näkökulma: vesijärjestelmä, etenkin poistuva vesi, toimii parhaiten ajoneuvon ollessa suorassa. Lisäksi raikasvesisäiliössä oleva pumppu ei ehkä pysty pumppaamaan vettä hanoihin, jos ajoneuvo on väärälle puolelle vinossa.  Matkailuvaunun kanssa elämä on hieman helpompaa kuin matkailuauton kanssa. Vaunun saa helposti nokkapyörän avulla aina pituussuunnassa suoraan. Sivusuunnassa voi käyttää esimerkiksi puukalikoita.

Harrastuksen parissa vietettyjen vuosien aikana on tullut nähtyä kaikenlaisia virityksiä laidasta laitaan tällä saralla. Olen nähnyt jopa niin vinossa olevia matkailuajoneuvoja leirintäalueilla, että olen 100 %:n varma, että astiat eivät pysy ruokapöydässä.

Valitettavasti ajokiilojen oma korkeus ei aina riitä.

Vatupassilla onneen!

Pienikokoinen n.15 cm pitkä vatupassi ei köyhdytä ketään hankittaessa. Sen lisäksi joko valmiit ajokiilat caravan-kaupasta n. 30 e, tai itse tehdyt kakkosnelosesta, niin ”se on siinä”. Näiden tarvikkeiden lisäksi kuljettaja ja mahdollinen apuhenkilö tarvitsevat vain näkemystä siihen, kuinka vatupassissa näkyvä kupla saadaan kahden viivan väliin sekä pituus- että vaakasuunnassa. Tässä kohtaan voi ja usein meneekin jollain hermot. Silti on hyvä muistaa, että harjoitus tekee mestarin.

Erityisesti matkailuauton saaminen vaateriin molempiin suuntiin on tietyissä tilanteissa haasteellista. Perfektionisti ei kuitenkaan näissä hommissa kannata olla. Jos ajokiilojen korkeus ei riitä tai oikeat säädöt eivät tahdo löytyä, niin tyydy vähempään. Aina se ei onnistu täydellisesti, eikä sitä kannata jäädä murehtimaan.

Välineurheilua tämä ei juurikaan ole. Silti suosittelen hankkimaan matkailuautoon ns. portaalliset ajokiilat suoraan nousevien sijaan, koska niille on helpompi ajaa portaiden tunnuttua ohjaamossa.

Kun ajoneuvo on suorassa, ruoka ja kahvi maistuvat paremmilta ja kukaan ei tipu vuoteesta sen kaltevuuden takia.

Yleisimmät ajokiilat ovat max. 12 cm korkeat, joka ei valitettavasti aina riitä, koska moni nykyaikainen matkailuauto kulkee jo valmiiksi nokka alempana kuin perä. Tästä seuraa se, että tasaisella(kin) ajokiiloja tarvitaan, jos haluaa, että matkailuauto on suorassa.

Kokemuksia Milenco Quattro ajokiiloista

Kiilat ovat neliportaiset (myös kolmiportaisia saatavana). Tasot ovat 4 cm, 8 cm, 12 cm ja 16 cm.  Tässä plussat ja miinukset:

+ kiiloille on helppo ajaa, koska ne ovat leveät ja niihin on saatavissa erillinen ”stoppari”, joka estää kiilan karkaamisen pyörän alta
+ selvä portaat
+ korkeus on riittävä (16 cm), ylintäkin porrasta on jo tarvittu
+ kätevä säilytyspussi
+ tukeva rakenne

– vievät tilaa takatallissa aiempia enemmän
– melko painavat
– talvikäytössä lumi voi pakkaantua reikiin

Milencon ajokiiloja myyvät Kama Fritid Oy:n jälleenmyyjät ympäri Suomen. MGI Maxi Level T3 Twinpack -ajokiila mahdollistaa jopa 18 cm noston, mutta on vain kolmeportainen (6 cm, 12 cm ja 18 cm). Muita ajokiiloja saa kaikista caravan-liikkeistä.  Huomioi ajokiiloja valitessasi myös niiden suurin akselipainokyky.

Tutustu ajokiilavaihtoehtoihin ja muihin caravan-tarvikkeisiin alla olevien tukkuliikkeitten verkkosivuilla:

>>Dometic Oy
>>Kaha Oy
>>Kama Fritid Oy
>>Reimo
Artikkeliin liittyvät hakusanat: ajokiilalisävarusteetvinkki

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024