Asuntoautoilua Ruotsin Lapissa

VIERASKYNÄ
16.2.2024
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Olimme viettäneet vajaan viikon Pohjois-Norjassa mm. kauniilla Senjan saarella sekä Lofooteilla, joka on suomalaisten ”pakko nähdä” -paikka. Sään herra päätti, että meidän kannattaa lähteä paluumatkalla ennen alkuperäistä suunnitelmaamme, sillä kukaan ei halua asuntoautoilla myrskyssä. Pakenimme Lofooteilta tuulta ja sadetta uhmaten ja selvisimme ongelmitta mantereelle. Edes siltaa ei suljettu edestämme, joten äkkiä kohti kotia.

Koska sää oli mitä oli, ajelimme mahdollisimman nopeasti pois saderintaman alta Ruotsin kautta Suomeen. Säätiedotus lupasi parempaa säätä Suomessa, joten sinne vaan. Onneksi matkailuauto on hyvä ajettava huonommallakin säällä ja kaffeellekaan ei tarvitse poistua autosta sateen piestäväksi.

Paluumatkamme Lofooteilta kulki Riksgränsenin hiihto- ja lomakeskuksen kautta Kiirunan tuntureille, Kukkolankoskelle ja Haaparantaan. Maisemat olivat etenkin alkumatkasta kauniita tunturijärvimaisemia ja mukaan tarttui myös yksi pakollinen pysäköintipaikka eli Silverfallet, Björklidenissä.

Ruotsin puolella sää jatkui sateisena. Onneksi myrskyä ei enää ollut, mutta silti meillä ei ollut suurta hinkua pysähdellä. Matkan edetessä sade hellitti, joten aloimme hieman jarrutella ja tutustua matkalla oleviin nähtävyyksiin ja mielenkiintoisiin paikkoihin. Riksgränsenissä pysähdyimme tankkaamaan autoa ja hankkimaan itsellemmekin täydennystä ruoka- ja juomapuoleen. Muutoin emme nähneet yhtään syytä jäädä alueella pidemmäksi aikaa siinä säässä.

Silverfalletia Björklidenissä kannattaa käydä katsomassa

Olin selvittänyt, että Abisko on erinomaisten vaellusreittien hyvä lähtöpaikka, mutta vaellus ei ollut tuona sateisena päivänä mielessämme. Luontoihmisten kannattaa korvamerkitä se tulevia matkoja ajatellen.

Sen sijaan olin merkannut lukemieni suositusten perusteella Silverfalletin kohdalle karttaan sydämen. Ajelimme ensin mutkan Björklidenin hiihtokeskukseen, mutta siellä ei ollut erityistä katseltavaa ellei sellaiseksi lasketa ylhäältä aukeavaa kaunista tunturijärvimaisemaa.

Rakkasjohka-joen kohdalla kannattaa kopeloida jarruja ja ajaa auto levähdysalueelle. Etapin paras pysähdyspaikka on siinä.

Levähdysalue on Rakkasjohkan varressa, joten siitä on lyhyt loikkaus joen varteen ihmettelemään luonnon voimaa ja kauneutta.

Norjassa näitä putouksia riitti, mutta Ruotsissa taitavat olla harvinaisempaa herkkua.

Jatkaessamme matkaa pääsimme edelleen ihailemaan kauniita tunturi- ja järvimaisemia. Katso video.

Kiirunan kaivoskaupunkia ohittaessamme saimme mielikuvan siitä, että kaivostoiminta elää ja voi hyvin edelleen. Satoja metrejä pitkät junat kuljettivat edelleen malmia myös Norjan suuntaan.

Yöpyminen Kukkolankosken rannalla

Kävimme katsomassa Kukkolaforsenin turisti- ja konferenssikeskuksessa, mutta karttaa vilkaistuamme päädyimme lopulta jatkamaan matkaa. Se kannatti, sillä muutaman kilometrin päässä kohti Haaparantaa on erinomainen levähdysalue matkailuautolle.

Olimme taistelleet syömättä koko päivän, joten grilli esiin ja ruoan laittoon. Meiltähän tämä käy!

Hyvin nukutun yön jälkeen olimme valmiit vaihtamaan valtiota. Pysähdyimme Haaparannassa hakemaan perikunnan tilaamia sopuhintaisia viinejä Systembolagetista sekä ihmettelemässä päätien varrella olevassa ostoskeskuksessa olevaa valtaisaa karkkikauppaa.

Candy World lienee suurimpia näkemiämme karkkikauppoja. Samassa ostoskeskuksessa on myös mm. Iittalan myymälä.

Summa Summarum

Maantie Lofooteilta Haaparantaan ja Suomeen on varsin hyväkuntoinen, suositeltava reitti. Mielenkiintoisia kohteita varmasti riittää muitakin kuin mitä bongasimme, mutta tällä kertaa kotimaan ikävä voitti. Meillä oli jo uudet suunnitelmat mielessä, joten ”valtiota vaihda!”

Lue matkakertomuksemme yksityiskohtia ja tarkempaa selvitystä Ruotsin Lapista täältä

Seuraava vieraskynäkirjoitukseni kertoilee matkailua Suomessa. Ajelimme rannikkotietä Kemin ja Oulun kautta pysähtyen mm. Kalajoen Hiekkasärkillä, 7 sillan tietä Pietarsaareen, sieltä Vaasaan museokierrokselle, Tuurin kyläkauppaan, Jyväskylään jne.

Kiitämme yhteistyökumppaniamme Touring Carsia siitä, että meillä oli käytettävissämme erinomainen, kahdelle aikuiselle luksusmainen matkailuauto. Kyllä asuntoauto on loistokeksintö!

Kaikki tämän reissumme postaukset löytyvät täältä: Matkailuautolla Pohjois-Norjaan

Matkailuautoterveisin
Asko Leppilampi, matkabloggaaja

www.appamatkustaa.fi


Vieraskynäilijä Asko Leppilampi

Olen Liikkuvakoti.fi vieraskynäilijä Asko Leppilampi, intohimoinen maailmanmatkaaja. Ammatiltani olen eläkkeellä oleva työyhteisövalmentaja. Vietämme vaimoni kanssa Lahdessa onnellista eläkeläiselämää, jossa matkailulla on suuri rooli. Tähän mennessä lähes 80 maata on nähty ja matka jatkuu. Tekemämme noin 500 matkapäiväkirjaa on tehty ensisijaisesti omiin tarpeisiimme, mutta toivottavasti saatte niiden konkreettisen otteen avulla ideoita omiin reissuihinne.

Kuvagalleria

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024