Terveisiä Caravan-messuilta Saksasta!

Mika Jokinen
4.9.2023
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

10 päivää, 254.000 kävijää 65 eri maasta

CARAVAN SALON 2023 -messuilla Saksassa Düsseldorfissa oli yli 750 näytteilleasettajaa 37 eri maasta esittelemässä vapaa-ajan ajoneuvoja, varusteita, tarvikkeita ja palveluita. Messut ovat maailman johtava caravan-alan tapahtuma ja nähtävää on moneen makuun 16 hallissa ja ulkoilmakentillä. Messut käynnistyivät 25.8. ammattilaispäivällä ja 26.8 ovet avattiin suurelle yleisölle. Messut päättyivät 3.9. 

Vanlife, Caralife, Urban, Allroad, Offroad, etätyö, sähköistyminen, harrastukset, monipuolisuus, yksilöllisyys, muunneltavuus, laadukkuus ja retkeily. Muun muassa nämä teemat nousivat messuilla vahvasti esiin tuttujen teemojen ja perinteisempien ajoneuvojen rinnalla.

Urban & Vanlife – pientä, näppärää ja kätevää, sekä koko ajan monipuolistuvaa tarjontaa

Vuonna 2022 uudenlainen nimitys Urban tai Urban Camper tai Urban Vehicles alkoi yleistyä caravan-alalla ja urbanit olivat yhä useammin ihmisten puheissa myös Suomessa. Monet kyselivät, mitä tällaiset urban-ajoneuvot oikein ovat? Vuonna 2023 maailman johtavilla caravan-alan messuilla Saksassa asia ei jää kenellekään epäselväksi – ei ainakaan se, millaisia urban-ajoneuvot ovat. Ne ovat monenlaisia laadukkaita toteutuksia moneen eri makuun. Eivätkä aina ihan niin pieniäkään.

Urban-ajoneuvot ovat perinteisiä normaalikokoisia retkeilyautoja pienempiä ja ne ovat usein monipuolisesti muunneltavissa erilaisiin tarkoituksiin. Caravan-varustuksesta voidaan helposti vaihtaa vaikka työmoodiin ja erilaiset kisko- ja moduuliratkaisut tukevat joustavaa muunneltavuutta.

Urbanit ovat helppoja käsitellä pienemmän kokonsa ansiosta ja tarvittaessa niitä voidaan laajentaa esimerkiksi nostokaton ja erilaisten telttaratkaisujen avulla. Telttaa ja katosta löytyi messuilta varmasti jokaisen makuun ja monipuolistuviin tarpeisiin.

Jos ajoneuvossa ei ole nostokattoa, auton katolle voidaan asentaa teltta ja tarvittaessa varustaa se vielä alkovilla esim. varusteiden riisumiseen. Jos tavaraa on enemmän, perään voidaan kytkeä vaikka pieni peräkärry. Polttoaineen kulutus on maltillisempaa, kuin suuremmissa ajoneuvoissa.

Saksan messuilla näkyi paljon erilaisia ajoneuvon perään asennettavia teltta- ja katosratkaisuja, joiden ansiosta esimerkiksi ruoan valmistus ajoneuvon perästä ulosvedettävillä keittotasoilla onnistuu mukavasti huonommallakin säällä. Näitä näkyi runsaasti sekä Urban-luokan ajoneuvoissa, että suuremmissa retkeilyautoissa.

Vanlife oli vahvasti edustettuna messuilla. Ajoneuvojen muunneltavuus ja erilaiset harrastamista tukevat ratkaisut lisäävät erilaisia ihmisiä löytämään caravan-harrastuksen pariin. Ja mikä parasta, kaikkea löytyy erilaisiin tarpeisiin ja elämänvaiheisiin.

Offroad & Allroad olivat myös vahvasti esillä. Ajoneuvot eivät pääosin olleet mitään budjettimalleja – ne olivat huippuunsa viimeisteltyjä ja varusteltuja ihmisille, jotka haluavat kulkea omia polkujaan. Tai, olla niillä urbaanisti kaupungin sykkeessä. Ajoneuvojen ulkonäköä ei ainakaan tarvitse yhtään hävetä.

Pienestä suureen & vapaa-ajasta etätyöhön

Saksan Caravan-messut tarjosivat myös upean kattauksen perinteisempiä matkailuautoja ja matkailuvaunuja. Myös niissä hyvä viimeistely ja uudenlaiset ratkaisut kuten etätyöskentelypisteet olivat hyvin esillä. Ajoneuvoja löytyi aina pienemmänkin auton perään sopivista vaunuista aina suuriin lainereihin, jotka söivät sisäänsä omat kauppakassit muuhun liikkumiseen. Ajoneuvoja oli tarjolla monenlaiseen elämänvaiheeseen, tarpeeseen ja budjettiin – vuokrauspalveluita unohtamatta. Messuilla esiteltiin upeita uutuuksia ja tuttujen suosikkien päivitettyjä malleja.

Laatua, mukavuutta ja muunneltavuutta!

Saksan Caravan-messut olivat monipuolinen kattaus caravan-alan tuotteita ja palveluita, sekä ihmisten kohtaamisia eri puolilta maailmaa. Matkailuajoneuvoissa laatu ja muunneltavuus nousivat vahvasti esille ja erilaiset varusteet täydensivät jo valmiiksi hyvin suunniteltuja ajoneuvoja.

Caravan-messut ovat tärkeäitä! Ne antavat yleisölle ja alan ammattilaisille mahdollisuuden tutustua yhden tapahtuman aikana laajasti matkailuajoneuvoalan tarjontaan ja kehitykseen, sekä hieroa sopimuksia – Caravan-messuilla tehdään merkittävä määrä kauppaa. Monipuolinen ohjelmatarjonta erilaisine esityksineen toi messuille sisältöä muun tarjonnan oheen. Muun muassa erilaiset asiantuntijapuheenvuorot olivat erittäin kiinnostavia.

Tervetuloa myös Lahteen!

Kokemaan, näkemään, innostumaan, kohtaamaan… Caravan yhdistää ihmisiä!

Lisätietoa:

Mika Jokinen, toiminnanjohtaja
Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT)

Lisää messutunnelmia tämän jutun kuvagalleriasta

Kuvat: Mika Jokinen, MAT

Kuvagalleria

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024