Huolellinen matkailuajoneuvon talvisäilytys – 5 vinkkiä, joilla vältät virheet

Toimitus
30.11.2021
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Valmistaudutko matkailuauton tai vaunun talviteloille laittoon? Talvisäilytys kannattaa hoitaa huolella. Suomen talven vaihteleva sää ja pakkanen jättävät helposti jälkensä heikosti talvisäilytystä varten valmisteltuun matkakotiin. Tästä jutusta poimit viisi tärkeää vinkkiä, joilla vältyt suurimmilta yllätyksiltä!

Huolellisesti hoidettu matkailuajoneuvon talvisäilytys kuuluu jokaisen karavaanarin tärkeisiin matkailuauton ja vaunun ylläpitotoimiin. Oikeaoppisesti talviteloille laitettu ja talven aikana huollettu matkakoti pysyy hyvässä kunnossa, eikä keväällä vastassa ole suurempia yllätyksiä.

Missä matkailuajoneuvo kannattaa säilyttää? Miten asuinosa valmistellaan säilytyskauteen? Miten vältyt putkirikolta? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen tästä kirjoituksesta.

1. Panosta talvisäilytyspaikkaan

Kaikkein paras vaihtoehto matkailuajoneuvon talvisäilytykseen on lämmin tai kylmä sisätila. Toisilla tällainen voi löytyä omasta takaa, mutta sellaisen voi myös vuokrata. Sisätilassa matkakoti on suojassa erityisesti säältä, lumelta ja pahimmilta pakkasilta.

Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että jokaisella olisi mahdollista säilyttää omaa matkailuajoneuvoaan sisätiloissa. Ulkona säilytettävän matkakodin päälle voi vaihtoehtoisesti rakentaa pressukatoksen tai sitten säilyttää ilman suojaa. Jos säilytät matkailuautosi talven yli ilman suojaavaa katosta, puhdista lumet ajoneuvon katolta säännöllisin väliajoin.

Säilytit matkailuautoasi sitten sisällä tai ulkona, älä koskaan peitä sitä tiiviisti pressulla. Tiivis pressutus estää ilmaa kiertämästä eikä sisätiloihin syntyvä kosteus pääse haihtumaan pois. Samanlaiset olosuhteet voi syntyä myöskin raskaasta lumikerroksesta ajoneuvon päällä. Mikäli kosteus ei pääse haihtumaan, voi keväällä vastassa olla ikävä homekasvusto. Jos säilytät matkakotiasi sisätilassa, voit jättää ikkunaa hieman raolleen edistämään ilman vaihtumista.

2. Tyhjennä sisätila tavaroista

Tyhjennä ruokakomerot ja jääkaappi ja vie pois kaikki syötävä, niin kuiva kuin tuorekin. Sen ohella, että tarvikkeet voivat pilaantua ja kerätä kosteutta, saattavat ne houkutella myös pieniä jyrsijöitä viettämään talvea ruokatarjoilujen äärelle.

Vuodevaatteet ja koristetyynyt kannattaa viedä pois kosteuden armoilta. Samaten myöskään mitään muuta kosteudelle ja kylmyydelle herkkää tai arvokasta ei kannata jättää ajoneuvoon talvehtimaan. Yllättävänkin monenlainen, näkyvillä oleva tavara voi houkutella pitkäkyntisen etsimään aarteita.

3. Tarkastele kosteuden kertymistä ja käytä kosteudenpoistajia

Talven aikana kannattaa tarkastella säännöllisesti, kuinka paljon kosteutta sisätiloihin kertyy. Sisätiloihin kertyvää kosteutta voi kerätä eri tavoin. Yleisimmin käytettyjä kosteudenpoistajia ovat esimerkiksi silikaatti, silikaattia sisältävä kissanhiekka ja suola. Kosteudensitoja voidaan asettaa esimerkiksi pesuvadin päälle niin, että kertynyt neste pääsee valumaan vatiin.

Kannattaa availla myös kaappien ja laatikostojen ovet auki, jotta ilma pääsee vapaasti kiertämään niissä ja kosteus haihtumaan pois.

4. Tyhjennä vesijärjestelmä kauttaaltaan

Yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on vesijärjestelmän täysimääräinen tyhjentäminen ennen talviteloille laittoa. Jos raikas- tai harmaavesisäiliöön tai putkistoihin jää vettä, ne voivat hajota jäätymisen seurauksena. Silloin keväällä on edessä suuri remontti. Tyhjennä säiliöt ja jätä tyhjennyshana auki koko talveksi. Voit vielä tyhjennyksen päätteeksi puhaltaa putkistot tyhjiksi esimerkiksi paineilmapuhaltimella. Muista tyhjentää myös kasettivessa tai septitankki!

Jos ajoneuvossasi on Alde nestekiertoinen lämmitysjärjestelmä, tarkista järjestelmän pakkasen kestävyys erikseen.

Harmaavedet täytyy tyhjentää ennen kuin matkailuauto jätetään talvisäilytykseen.

5. Lataa tai irrota matkailuajoneuvon akut

Matkailuauton akut kannattaa ladata täyteen samalla, kun ajoneuvon jättää talvehtimaan. Asuntovaunusta akut on usein mahdollista myös irroittaa. Talvehtivan matkailuauton akut tyhjenevät hiljalleen ja niitä kannattaa käydä lataamassa täyteen muutaman kerran talvisäilytyksen aikana että ne pysyvät hyvässä kunnossa.

Muita toimenpiteitä, joita voit tehdä matkailuautollesi ennen talviteloille laittoa, on vaihtaa siihen öljyt, pestä ja vahata sen kiiltäväksi ja tarpeen mukaan sen voi myös huollattaa.


Juttu on julkaistu Best Cararavanin sivuilla
Teksti: Meri Hänninen
Kuvat: Raul Fall, Emilia Wik & Elin Åsvik, Best Caravan

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024