Matkailuajoneuvokanta Suomessa ennätyslukemissa!

Mika Jokinen
19.1.2023
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:
TIEDOTE 19.1.2023

Matkailuajoneuvokanta Suomessa on nyt suurempi kuin koskaan! 31.12.2022 rekisterissä oli 130 680 matkailuajoneuvoa, joista 49,6 % oli matkailuautoja ja 50,4 % matkailuvaunuja. Edelliseen vuoteen verrattuna matkailuautokanta kasvoi 2,1 %, vaunujen supistui maltillisesti 0,3 %. Kaikkiaan kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 0,8 %.

Suomessa matkailuautojen määrä 10 000 asukasta kohden on ollut useamman vuoden Euroopan suurin (Lähde: Caravaning Industry Association CIVD). Nykyisellä kehitysvauhdilla matkailuajoneuvokannassa matkailuautot ylittävät matkailuvaunujen määrän jo vuoden 2023 lopussa. Matkailuvaunut antavat kuitenkin hyvää vastusta, sillä ensirekisteröidyistä matkailuajonneuvoista matkailuvaunuja vuonna 2022 oli peräti 36 % (2021 28,5 %, 2020 30,5 %). Erityisesti pienten ja keskisuurten vaunujen kysyntä on selvässä kasvussa.

Vuosi 2022 matkailuajoneuvoalalla

Vuonna 2022 Suomessa ensirekisteröitiin 2 249 uutta matkailuajoneuvoa. Sitä ennen vuoteen 2021 saakka uusien matkailuautojen myynti kasvoi jatkuvasti 7 vuotta, matkailuvaunujen 5 vuotta. Vuonna 2022 ensirekisteröintien määrä oli vuoden 2021 huippulukuihin verrattuna merkittävästi pienempi – silti kokonaisuudessaan viime vuonna toimialalla meni hyvin. Voidaan sanoa, että palattiin normaalikasvun uralle.

Matkailuajoneuvoala on koronavuosien voittajatoimiala Suomessa – se on pystynyt kasvamaan ja investoimaan tarjoten kasvaneeseen kysyntään ja kiinnostukseen parhaita mahdollisia ajoneuvoja ja palveluita. Myynnille kuuluu hyvää ja mistään romahduksesta ei ole tietoakaan.Toimialan koko totuus on muutakin, kuin vain uuden kauppa. Se on silti tärkeää ja uudet ajoneuvot tukevat myös vihreää siirtymää.

Matkailuautot

Vuonna 2022 uusia matkailuautoja rekisteröitiin Suomessa kaikkiaan 43 merkiltä, joista suosituimpia olivat Sunlight, Adria, Hymer, Hobby ja Carado, Pössl, Dethleffs, Bürstner, Knaus ja Rapido. 43 merkkiä ja valtava määrä erilaisia pohjaratkaisuja ja varustelutasoja.

Kun tarkastellaan ensirekisteröintejä korityypeittäin, integroitujen matkailuautojen osuus on kasvanut puoli-integroitujen matkailuautojen menettäessä osuuttaan. Puoli-integroiduissa ajoneuvoissa kompaktien vanien osuus on kasvanut selvästi. Retkeilyautojen osuus kaikista 2022 ensirekisteröidyistä matkailuautoista oli 31,5 % ja niiden myynnin kasvu on hieman tasaantumassa. Toisaalta tarjonta on monipuolista, joka saattaa kasvattaa niiden kysyntää entisestään.

Vertailuna 2019 (2022)
  • Alkovi 6 % (5,3 %)
  • Integroitu 11 % (14,2 %)
  • Puoli-integroitu 53 % (49 %), joista vaneja 6 % (9,8 %)
  • Retkeilyauto 30 % (31,5 %)

Matkailuvaunut

Vuonna 2022 uusia matkailuvaunuja rekisteröitiin Suomessa kaikkiaan 22 merkiltä, joista suosituimmat olivat Hobby, Adria, Dethleffs, Kabe, Knaus, Poksi, Tomplan, Fendt, Tabbert ja Hymer-Eriba. Matkailuvaunuissa oli tarjolla valtava määrä erilaisia pohja- ja varusteluratkaisuja, jotka tekivät valinnoista entistäkin yksilöllisempiä.

Vuosi 2023 – Monipuolista tarjontaa erilaisiin tarpeisiin

Matkailuajoneuvojen saatavuus on parantunut ja pienten ja keskisuurten vaunujen kysyntä on kasvussa. Matkailuautojen alustavalmistajat panostavat sähköistykseen. Markkinoiden odotetaan normalisoituvan vuoden 2023 aikana. Vuokraustoiminnalta odotetaan paljon.

Matkailuajoneuvoja käyttävät ihmiset ja perheet eivät ole kaikki samanlaisia. Sen vuoksi myös tarpeet ja odotukset ajoneuvoja kohtaan ovat erilaiset. Harrastajien määrä on kasvussa ja matkailuajoneuvoala on saanut paljon erilaisia harrastajaryhmiä matkailuajoneuvojen pariin.

Myös ajoneuvoista ja varusteista löytyy erityispiirteitä eri tarpeisiin – on se sitten metsästystä ja kalastusta, luonnossa vaeltamista, golffailua, agilityä tai vaikkapa irtiottoa arjesta pidemmän loman äärellä Välimeren lämmössä. Omatoimi- ja elämysmatkailu kiinnostaa. Matkailuajoneuvojen kanssa halutaan kokea liikkumisen vapautta. Matkailuajoneuvoja käytetään etätyömahdollisuuksien lisäännyttyä yhä enemmän myös liikkuvina työpisteinä.

Oma matkailuajoneuvo koetaan liikkuvaksi kodiksi, joka on mukavaa sisustaa ja varustaa oman maun mukaan. Kaikki tulee mukavasti mukana omassa aikataulussa. Samaan aikaan matkailuajoneuvojen vuokraustoiminta on selvässä kasvussa tarjoten hienoja mahdollisuuksia niin koti- kuin ulkomailla kokea liikkumisen vapautta. Vuokraus toimii usein kipinänä myös oman ajoneuvon hankintaan. Säästöjen ohella monipuoliset rahoitusvaihtoehdot ja edelleen maltillinen korkotaso mahdollistavat oman unelman toteuttamisen. Ajoneuvo on usein iso investointi. Se on usein iso investointi myös hyvinvointiin.

Ympäristön näkökulmasta ilmastoälykäs tapa lomailla

Vaikka matkailuautojen päästöt ovat hieman muita autoja suuremmat, ympäristön kannalta lomailumuotona se on yksi parhaista vaihtoehdoista.

Ajoneuvomatkailu kiinnostaa, myös nuoria!

Mira Reimin opinnäytetyö käsitteli ajoneuvomatkailun kiinnostavuutta nuorten aikuisten, eli noin 22–36-vuotiaiden keskuudessa ja etsii keinoja alan kiinnostavuuden lisäämiseksi. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, miten nuoret aikuiset saataisiin kiinnostumaan ajoneuvomatkailusta.

”Kyselytutkimuksen johtopäätöksenä on, että nuorten aikuisten keskuudessa ajoneuvomatkailu on kiinnostava matkustustapa, jossa korostuvat matkailutavan vapaus ja riippumattomuus tämänhetkisiä tunnistettuja matkustustrendejä mukaillen.”

Lisätietoa:
https://www.theseus.fi

Trendikästä & kiinnostavaa

Matkailuajoneuvoilla liikkuminen ja niiden parissa harrastaminen on trendikästä ja kiinnostavaa. Liikkumisen vapautta arvostetaan. Van life ja autonomadismi puhuttaa.

Tule kokemaan liikkumisen vapaus Helsingin Caravan-messuille 20.-22.1.2023 klo 10–18 Helsingin Messukeskuksessa samaan aikaan Matkamessujen kanssa.

Helsingin Messukeskus järjestää Caravan-messut yhteistyössä Matkailuajoneuvotuojat ry:n (MAT) kanssa. Löydät messuilta valtavan määrän erilaisia matkailuajoneuvoja, palveluita, varusteita, harrastusmahdollisuuksia, jne. Lupaamme mukavan tunnelman lisäksi parhaan mahdollisen palvelun ja kokemuksen. Edellisen kerran Helsingin Caravan-messut ja Matkamessut järjestettiin vuonna 2020.

Tervetuloa Caravan-messuille!

Samalla lipulla pääset samanaikaisesti myös Matkamessuille!
Matkamessujen puolelta löydät mm. upeat Lapellandin mökkivaunut, matkailuajoneuvojen vuokrauksen ammattilaiset, sekä huippuja matkailuajoneuvokauppiaita! Kannattaa siis käydä molemmissa!


Lisätietoja:

Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT), toiminnanjohtaja Mika Jokinen
puh. 045 189 1839,

Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Teija Armanto
puh. 050 376 0804,

www.caravanmessut.fi

#caravan2023

MAT Tiedote 19.1.2023

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024