Matkailuajoneuvolla Englannissa

Antti Siljamäki
8.11.2018

JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox"]

Oletko koskaan harkinnut tutustua Englantiin Lontoota enemmän? Englanti on upea automatkailumaa, jonne meno palkitsee upeina kokemuksina. 

Kun suomalainen kertoo käyneensä Englannissa, on kohteena yleisimmin ollut Lontoo tai Edinburgh ja kulkuvälineenä lentokone. Englanti on matkailuajoneuvolla liikuvalle hieno kokemus.

Etukäteen suunnittelu kannattaa aina

Englanti on kompaktin kokoinen maa kierrettäväksi kolme-neljän viikon loman aikana. Saarelle pääsyyn on monia reittejä useasta eri manner-Euroopan maasta muun muassa Belgiasta, Hollannista, Ranskasta ja Tanskasta. ”Rannalle” on Suomesta monta eri reittiä: Ruotsin ja Saksan tai Tanskan kautta tai suoraan Travemündeen ja siitä kanaalille. Tunnetuin ja nopein reitti on kanaalin ylitys Ranskan Calaisista Englannin Doveriin, kesto 1,5 tuntia. Directferries.fi –verkkosivusto on hyvä apuväline saarelle meno/paluun suunnitteluun. Sivustolla näytetyt hinnat ovat juuri sen hetken hintoja. Lauttasatamassa juuri ennen laivan lähtöä ostettu lippu on yleenäs etukäteen hankittua kalliimpi. Eniten liikennöidyille reiteille lippuja ei ole pakko ostaa etukäteen, sillä tilaa yleensä on. Etukäteen ostetun lipun hinta on todennäköisesti edullisempi, mutta sitoo sinut tiettyyn vuoroon.  Esimerkiksi meno-paluuylitys Ranskan ja Englannin välillä (Calais-Dover) maksaa  matkailuautolla (7,5 m, 2 henkeä) alle 300 euroa.

Calaisin satamassa on aina väkeä

Matkailuajoneuvoja otetaan myös Eurotunneli-junaan. Matka-aika on 35 minuuttia, joka on Calais-Dover –lauttamatkaa noin tunnin lyhyempi. Siitä huolimatta moni tuntee olonsa mukavammalta liikkua meren päällä kuin sen alla. Eurotunnelin hinnat saa helpoimmin Eurotunnelin nettisivuilta.

Reitin suunnitteluun Google Mapsin karttaohjelma on hyvä apuväline. Reittisuunnitelmat voi tallentaa ja niitä voi muokata myöhemmin. Palvelu laskee koko ajan myös kokonaismatkan. Toki suunnittelua voi tehdä myös navigaattorilla, mutta Google Mapsin reitin tallennus- ja tulostusmahdollisuus vie voiton.

Lontoossa päästörajoitusalue

Mikäli suunnittelet matkaa Lontoon seudulle, huomioi varsin laajalle alueelle ulottuva moottoriajoneuvojen päästörajoitusalue (LEZ-zone, Low Emission Zone). Mikäli autosi moottorin päästönormi on Euro 4-taso tai sitä parempi – kaikki kunnossa. Mikäli se on pienempi, selvitä LEZ-sivustolta rajoitukset/sakkomaksut. Päästörajoitusalueella on kameravalvonta. Jos ajoneuvo ei ole rekisteröity järjestelmään, käyttäjä saa sakot. Ulkomaalainen voi rekisteröidä autonsa LEZ-järjestelmään jutun lopussa olevan linkin kautta. Rekisteröinti edellyttää auton tietojen syöttämisen valmiille lomakkeelle ja kopion rekisteriotteesta ja päästötiedosta. Rekisteröinti on maksuton. Muutaman viikon kuluttua tulee kotiin kirje, jossa ilmoitetaan rekisteröinnin onnistumisesta.

Leirintäalueita riittää
Leirintäalueita Englannissa on pinta-alaan nähden moninkymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna. Englannissa on kaksi suurta karavaanarijärjestöä: The Caravan Club (CC) ja The Camping and Caravanning Club (CCC). Jäsenmaksu on molemmissa 50 punnan molemmin puolin ja kummallakin järjestöllä on hyvät nettisivut, joilla on paljon hyvää informaatiota. Niiden kautta leirintäalueiden varaus toimii hyvin. Caravan Clubilla on aktiivinen keskustelupalsta, josta voi kysellä vinkkejä matkaa varten ennen lähtöä.

Näiden järjestöjen nettisivujen kautta varatut leirintäalueet ovat yleensä siistejä, vastaanotto ystävällistä ja suurimpien kaupunkien läheisyydessä julkiset liikenneyhteydet toimivat hyvin. The Caravan Clubin omat jäsenalueet ovat hyvin verrattavissa Suomen SF-Caravan ry:n jäsenyhdistysten omiin alueisiin.

Hyviä jäsenetuja myös suomalaisille
Suosittelen liittymistä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä jompaan kumpaan järjestöön tai molempiin. Liittyminen mahdollistaa varauksen tekemisen etukäteen netin kautta suositummille alueille (mm. Lontoo). Sähköpostivaraukset eivät ole isäntien suosiossa,  jos varausjärjestelmä on käytössä. Toki varaukset voi tehdä myös soittamalla. Caravan Clubin jäsen saa mahtavan uuden jäsenen tietopaketin, josta on paljon apua matkan aikana.  Lisäksi jäsen saa jäsenlehdet ja sähköpostikirjeitä ajankohtaisista asioista vähintään kerran kuussa.

Lontoon alueet
Lontoon alueella on kaksi hyvää leirintäaluetta, molemmat Caravan Clubin jäsenalueita: Crystal Palace ja Abbey Wood . Molemmat alueet sijaitsevat hyvien julkisten yhteyksien päässä Lontoon keskustasta. Abbey Woodiin, on 40 minuutin junamatkan päässä Lontoon keskustasta. Crystal Palace on hieman lähempänä.  Julkisen liikenteen päiväkortti maksaa alle 10 puntaa per henkilö. Abbey Wood on erittäin hyvä ja siisti leirintäalue.

Havaintoja leirintäalueista

 • alueille opastus teiden varsilla melko vähäistä, navigaattorista suuri apu
 • alueiden vastaanotot ovat auki yleensä vain 8-17, eivät siis niin myöhään, kuin Suomessa on totuttu
 • suuremmilla alueilla paikkoja myöhään tulijoille portin vieressä
 • paikkavarausten tekoa etukäteen suositellaan
 • varaudu tekemään paikkavaraus puhelimitse, sillä kaikilla alueilla ei ole nettivaraus käytössä
 • tuloaikaa kysytään usein varausta tehdessä
 • leirintämaksun keskihinta alle 25 euroa sisältäen sähkön, maksu maksetaan alueelle tullessa
 • lähtöaika alueelta yleensä klo 12.00, ilmoitetaan selvästi vastaanotossa
 • Eu-standardi sähköliittymissä
 • vanhemmilla alueilla voi olla rajoituksia sähkön käytössä ampeerimäärien osalta
 • kohteliaisuussyistä käännä ajoneuvo, jos mahdollista niin, että oven suunta on sama kuin naapureilla
 • alueilla on yleensä langaton maksullinen nettiyhteys
 • britit vastaavat, jos kysytään, mutta eivät ole itse kovin aloitteellisia jutun aloittajia leirintäalueilla
 • suuremmilla alueilla tervehtiminen on väkinäistä
Ajaminen ja liikkuminen Englannissa
Oikeankeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneelle kuljettajalle ja miksei myös matkustajalle, Englannin vasemman puoleinen liikenne on aluksi melkoinen kulttuurishokki. Vastaantulevan liikenteen hahmottaminen kuljettajalle ojan puolelta, kiertoliittymissä ajaminen, normaali risteysajo ja ryhmittyminen edellyttää ensimmäisten päivien aikana erityistä ja suurta tarkkaavaisuutta. Muutaman päivän jälkeen ajo alkaa sujua.
En suosittele tuudittautumista muutaman viikon matkan aikana siihen, että ”osaan tämän homman kuten kotimaassa.” Suurien ajoneuvojen ohittaminen on haaste, kun kuljettaja ei näe vastaantulevaa liikennettä. Samoin kiertoliittymissä oikealta tulevan liikenteen näkeminen on matkailuautossa melko hankalaa. Näissä tilanteissa apukuljettajasta on korvaamaton apu.
Englanti on kiertoliittymien ”äiti maa”. Tästä syystä suurimpia moottoriteitä lukuun ottamatta kiertoliittymiä on keskimäärin 4-5 km välein. Tämä hidastaa matkan tekoa melkoisesti. Ajettu matka tunnissa jää monessa tapauksessa 50-60 kilometriin. Asia on syytä huomioida reittien suunnittelussa. Kiertoliittymiä on monen kokoisia. Suurimmat ovat nelikaistaisia ja liikennevalo-ohjattuja, pienimmät suuren pyöreän pöydän kokoisia.

Karttoihin merkityt punaiset kantatiet ovat usein kaksikaistaisia yhteen suuntaan. Sinisellä merkityt moottoritiet ovat joko kolmi- tai nelikaistaisia. Saaren itä- ja länsirannikolla olevat kantatiet ovat varsin kapeita ja mutkaisia, joissa matkailuajoneuvolla ajaminen vaatii tarkkaavaisuutta. Teillä kyllä pärjää maltillisella ajotavalla. Tiet ovat hyväkuntoisia ja erityisesti Edinburghista Walesin rannikolle johtavat tiet muistuttavat korkeuseroiltaan ja mutkaisuudeltaan Itävallan teitä.

Havaintoja tieliikenteestä:

 • ajoratamerkintöjä runsaasti, joita kannattaa seurata etenkin kiertoliittymiin tultaessa
 • kaistaviivan lisäksi teillä on vähän koholla olevia heijastimia (cat eyes), jotka hohtavat pimeällä ja näyttävät tien keskiviivan, mutta osuvat kapeilla teillä usein matkailuauton renkaan alle aiheuttaen lisätärinää
 • ajovalojen käyttökulttuuri todella huono, jopa erittäin sateisella säällä autot ajavat valta- ja moottoriteillä vain seisontavaloilla tai kokonaan ilman valoja, joka on selvä haitta moottoriteillä autojen havaitsemisessa erityisesti sadesäällä
 • matkailuautoilijat tervehtivät vastaan tullessa, mutta vaunuilijat eivät tervehdi matkailuautoilijaa

Englanti on automatkailumaa

Englanti matkailumaana matkailuajoneuvolla on hieno kokemus. Maisemat ovat kauniita ja vaihtelevia, tiet hyväkuntoisia, liikennekulttuuri hyvä ja ihmiset ystävällisiä. Mitä karavaanari voi muuta toivoa? Suosittelen lämpimästi Englantia ensi kesän automatkailun kohdemaaksi manner-Euroopan sijaan.

Hyödyllisiä linkkejä

Hae matkailuajoneuvoja

Hakusivustot ovat kätevin tapa etsiä sopivaa matkailu-ajoneuvoa. Alla olevien linkkien kautta saat hyvän käsityksen markkinoilla olevista matkailuautoista ja -vaunuista.

Nettikaravaani.com

Netticaravan.fi

Artikkeliin liittyvät hakusanat: asuntoautoEnglantileirintäalueLontoomatkailuauto

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024