Matkailuautolla Suomen rannikkoa pitkin etelään

VIERASKYNÄ
29.4.2024
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Pariviikkoinen matkailuautokiertueemme Jäämeren kautta Senjaan ja Lofooteille alkoi kääntyä loppusuoralle siinä vaiheessa, kun ylitimme Haaparannan kohdalla rajan ja aloitimme vaelluksen
kohti etelää. Paljon oli kuitenkin vielä koettavaa edessä. Asuntoautoilu on kiva harrastus!

Ajelimme rannikkotietä Kemin ja Oulun kautta pysähtyen mm. Kalajoen Hiekkasärkillä, 7 sillan tietä Pietarsaareen, sieltä Vaasaan museokierrokselle, Tuurin kyläkauppaan, Jyväskylään jne. Koska aikaa oli jäänyt jouduttuamme karkaamaan Lofooteilta myrskyn silmästä, päätimme hyödyntää loput päivät ja käydä ihan ”häijyys kuriis” Hangossa asti.

Muutama kohdevinkki Pohjanmaalta

Ajelimme Pohjanmaan rannikkoa pitkin Vaasaan saakka, jonka jälkeen suuntasimme itään. Jyväskylässä otimme suunnan kohti kotikaupunkiamme Lahtea. Tässä muutama kohdevinkki, joita ei
kannata ohittaa.

Pyhän kolminaisuuden kirkko on tällä hetkellä Ylivieskan suosituin nähtävyys. Kannattaa käydä tutustumassa. Siellä ovat kesäkaudella päivittäin vapaaehtoiset esittelemässä kaunista kirkkoa. Koko ajan laajeneva Kalajoen Hiekkasärkät on ollut jo vuosikymmenien ajan Suomen suosituimpia kesälomakohteita. Tuo ainutlaatuinen varpaisteluparatiisi kuhisee kesäaikana matkailijoita. Alueelta löytyy myös vesipuisto JukuPark, monitoimihalli SuperPark kartingrata, lasersotapaikka ym.

Hiekkasärkillä on erinomainen leirintäalue, jossa matkailuautoilijan kannattaa yöpyä pidempäänkin. Palveluita, erinomaisia ravintoloita ym. löytyy jokaisen tarpeisiin.


Automatkailijan kannattaa poiketa Vattajanniemellä, jossa myös on useiden kilometrien mittaiset upeat varpaistelurannat

Yövyimme Kokkolan ja Pietarsaaren välissä levähdyspaikalla. Tuolla välillä kannattaa unohtaa tie numero 8 ja ajaa 7 sillan tien kautta.

Etelä-Pohjanmaan ”pääkaupunki” Vaasa on kaunis rannikkokaupunki, joka jää helposti väliin etelään matkatessa ”syrjäisen” sijaintinsa johdosta. Pitää ihan erikseen lähteä käymään ja tehdä lenkki rannikolle päästäkseen Vaasaan.

Teimme pienen kierroksen merenrantaan, jonka lähettyvillä oli pari (taide)museota

Pohjanmaan museossa järjestetään vuosittain noin 3-5 vaihtuvaa näyttelyä. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä on kolme pysyvää kokoelmanäyttelyä, jotka liittyvät museon keskeisiin toiminta-alueisiin. Hedmanin kerroksessa on esillä antiikkiesineitä ja taidetta, Vaasa 400 on kaupunkihistoriallinen näyttely ja Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä.

Seuraava kohteemme oli Tuurin kuuluisuus Keskisen Kyläkauppa, Suomen suurin tavaratalo. Matkailuautoilijan kannattaa hyödyntää edullista vaunupaikkaa. Keskisen parkkialue on
karavaanareiden luvattu maa 😉

Pitihän matkailuautoilijan käydä katsastamassa Keskisen Vesan Ferrarit. Kyläkaupasta löytyy monia muitakin tuon autokeräilijän luksusautoja.

Lue matkakertomuksemme Pohjanmaan lakeuksilta ja katso vierailuvinkit täältä: Asuntoautoilua Suomessa – kohdevinkkejä Pohjanmaalta – Appamatkustaa

Näitä kohteita voimme suositella Etelä-Suomessa

Pariviikkoisen Pohjois-Norjaan suuntautuneen asuntoautomatkan lopuksi teimme kierroksen eteläisimmässä Suomessa. Kävimme mm. Fiskarsin ruukkialueella, Hangossa ja Suomen kansallisen arkkitehtuurin helmessä Hvitträskissä Kirkkonummella. Alueella on myös muutamia kuntia, joiden vanhat kaupungit ovat varsin kiehtovaa katsottavaa kauniine taloineen ja kahviloineen.

Yövyttyämme kotonamme Lahdessa lähdimme ajamaan kohti eteläisintä Suomea. Ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi valikoitui ilman suurempia ennakkosuunnitelmia Mustion linna ja puisto.

Mustion museo ei ollut avoinna, joten tyydyimme katselemaan rakennuksia ulkoa päin. Tiesimme jo aiemmista kokemuksistamme, että Fiskars Villageen tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Se on laaja alue, jossa ”on vaikka mitä”. Fiskarsin alueen kaunista miljöötä kannattaa kierrellä katselemassa. Alueella riittää paljon putiikkeja ja mielenkiintoisia näyttelyitä.

Fiskarsin ruukin alueella riittää näkemistä ja kokemista kaikille aisteille. Suuri suositus vierailla tuossa kauniissa kylässä.

Yksi Suomen suosituimmista kesäpaikoista on maamme eteläisin kaupunki Hanko

Se kuuluu pakollisten kohteiden joukkoon matkailuautoilijan reitillä. Joutsenet olivat kotiutuneet jälleen Hangon hiekkarannan alueelle. Tämä yksinäinen kalastelija teki kanssani tuttavuutta.

Pysäköimme asuntoautomme rannan lähellä olevalle pysäköintialueelle ja päätimme viettää viimeisen matkayömme siinä pitsihuviloiden ym. kauniiden asuntojen kupeessa. Viimeisenä matkapäivänämme käveleskelimme mm. Tammisaaren kauniissa vanhassa kaupungissa.


Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin helmi Hvitträsk valikoitui viimeiseksi matkakohteeksemme ennen kuin palauttaisimme auton. Lisää tietoa arkkitehtien Gesellius, Lindgren & Saarinen kansallisromanttisesta arkkitehtuurista ja luonnon rauhasta Hvitträskin ateljeekodissa Kirkkonummella saat tämän linkin kautta.

Eliel Saarisen maailmankuulut tuolit

Hvitträskin sisätilat, kalusteet ja näkymät kannattaa käydä katsomassa

Eteläisen Suomen kohdevinkkimme näet täältä: Asuntoautoilua Etelä-Suomessa -muutama kohdevinkki – Appamatkustaa

Kiitämme yhteistyökumppaniamme Touring Carsia siitä, että meillä oli käytettävissämme erinomainen, kahdelle aikuiselle luksusmainen matkailuauto. Kyllä asuntoauto on loistokeksintö!

Löydät kaikki vieraskynäkirjoitukseni tämän sivuston linkistä Vieraskynä | Liikkuvakoti.fi

Käy lukemassa mitä kaikkea koimme yli 4000 km matkalla Jäämerelle, Lofooteille, Senjaan ym. Huikea reissu!

Matkailuautoterveisin

Asko Leppilampi, matkabloggaaja

www.appamatkustaa.fi


Vieraskynäilijä Asko Leppilampi

Olen Liikkuvakoti.fi vieraskynäilijä Asko Leppilampi, intohimoinen maailmanmatkaaja. Ammatiltani olen eläkkeellä oleva työyhteisövalmentaja. Vietämme vaimoni kanssa Lahdessa onnellista eläkeläiselämää, jossa matkailulla on suuri rooli. Tähän mennessä lähes 90 maata on nähty ja matka jatkuu. Tekemämme yli 500 matkapäiväkirjaa on tehty ensisijaisesti omiin tarpeisiimme, mutta toivottavasti saatte niiden konkreettisen otteen avulla ideoita tuleviin matkoihinne.

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024