Matkailuautoreitti Jäämeren rantaa Altasta Lyngen-vuonolle on huikean kaunis

VIERASKYNÄ
8.11.2023
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Teimme toukokuussa parin viikon reissun matkailuautolla Pohjois-Norjaan, pääkohteena ”kaikkien” ylistämä Lofootit. Päätimme koukata Jäämeren kautta syystä, että olimme edellisellä matkallamme kyseiselle alueella lumoutuneet sen kauneudesta. Autoilimme silloin Pykeijan kautta Altaan emmekä voi unohtaa noita kauniita maisemia. Vaikka kulkuvälineemme tuolloin olikin aivan toisenlainen, kannattaa jokaisen karavaanarin korvamerkata tämä reitti. Se on uskomattoman kaunis asuntoautoreitti!

Pohjois-Norja: reitti Jäämeren rantaa Pykeijasta Altaan

Koska palasimme tuolla matkalla Altasta Suomeen, halusimme nyt jatkaa reittiä Altasta Jäämeren rantaa kohti eteläisempää Norjaa. Nyt se haave oli mahdollista toteuttaa ja tuo päätös kannatti! Toteutimme tämän matkan osittaisessa kaupallisessa yhteistyössä Touring Carsin kanssa.

Olimme matkailleet Etelä-Suomesta Enontekiölle Norjan rajalle ja siitä osuudesta voit lukea tästä.

Jatkoimme matkaa Norjan puolelle ja pysähdyimme ystäviemme suosituksesta Kautokeinossa katsastamaan vuodesta 1959 toiminutta Juhls-hopeapajaa. Valitettavasti paja ei ollut sunnuntain johdosta vielä auki, joten tyydyimme ihailemaan rakennusta ulkopuolelta.

Tältä videolta pääset katsomaan hieman tarkemmin hopeapajan ympäristöä.

Matkalla Altaa riitti upeaa nähtävää

Maantie kulkee jyrkästi laskeutuvan joen vartta, joten koskien kuohua riittää. Tämä video antaa hyvän kuvan reitin kauneudesta. Olimme käyneet edellisellä matkallamme Altassa, joten nyt emme halunneet käyttää aikaa sen tutkimiseen. Tässä kuitenkin yksi merkittävimmistä kohteista eli Altan moderni kirkko:

Kaartaessamme Jäämeren rannalle käännyimme kohti etelää ja ensimmäinen nähtävyys on Altan museo kalliomaalauksineen. (Kiitos Luonnon Taika -blogin Suvi hienosta postauksesta.)

Olimme asettaneet tavoitteeksi ehtiä päivän aikana Lyngen-vuonolle, joten jätimme kalliomaalaukset väliin ja jatkoimme matkaa.

Reitti kulkee todella kauniina vuonojen vartta. Ei ole ihme, että matkalle sattui useita pysähdyksiä. Kuka tällaisten maisemien ohi voisi ajaa?

Matkailuautoilu on paras liikkumismuoto noillakin seuduilla. Mieti, kuinka upeaa on pysäyttää autoa kauniille levähdysalueelle, jaloitella hieman ja laittaa kahvit kiehumaan tai lohikeitto porisemaan. Ei Askompaa!

Niin kaunis on maa!

Meillä oli ensin ajatus käydä Lyngenissä joko mutkan kautta autolla tai tällä lautalla. Olimme olleet yhteydessä suomalaiseen Lyngenissä asuvaan Pirjoon, joka oli kotoisin Ylivieskasta kuten minäkin. Saimme vinkin, että poikkeaminen siellä ei välttämättä ole vaivan ja matkaan kuluvan ajan väärtti. Ajattelimme ensin mennä sinne lautalla, mutta valtavan pitkä autojono sai meidät uusiin aatoksiin. Seurasimme kuitenkin sivusta, kun autot menivät lauttaan. Emme odottaneet ihan loppuun saakka, mutta oletimme, että kaikki mahtuivat. Lautta veti yllättävän paljon ajoneuvoja sisään.

Päiväreittimme loppupuolella ohitimme tämän putouksen, jota oli pakko pysähtyä kuvaamaan. Onneksi videokamerakin oli käytössä, sillä tällaista siellä oli. Norjassa on kauniita maisemia joka puolella maata. Asuntoautoilijan on hyvä huomioida, että useilla levähdyspaikalla on maksuttomia WC:n tyhjennyspaikkoja, jotka on merkitty liikennemerkeillä levähdysalueelle tultaessa.

Löysimme Skibotnin jälkeen aivan upean levähdyspaikan, jossa ”oli kaikkea mahdollista”. Siellä oli grillauskatos, WC:n tyhjennyspaikka, siistit WC:t ym. Suuri suositus tuolle useita rakennuksia käsittävälle levähdyspaikalle, joka on sopivan lähellä tietä helposti havaittavissa. Silti liikenteen melu ei häiritse pahemmin asuntoautoilijoita. Katso tästä miksi tuolle pysäköintipaikalle kannattaa pysähtyä.

Jos kiinnostuit tuosta reitistä, lue postaus tästä matkaosuudesta täältä: Asuntoautoreitti Jäämeren rantaa Altasta Lyngen-vuonolle on huikean kaunis – Appamatkustaa

Seuraavana on vuorossa ”Senjan saari – kaunis karkki, jota ei kannata ohittaa”

Matkamme jatkui seuraavana päivänä Senjan saarelle, joka on kuukauden kuluttua julkistettavan vieraskynäpostauksen kohde. Voimme paljastaa, että Senja on lomailukohteena Lofoottien ve-roinen. Löysimme sieltä mielenkiintoisia kohteita ja sykähdyttävän kauniita maisemia, joita mat-kailuautoilijakin pääsee ihailemaan ilman pitkiä kävelylenkkejä. Kaikille vaellukset eivät sovi, joten kannattaa lukea seuraava artikkelimme, jossa neuvomme muutaman erinomaisen vierailukohteen.

Matkailuautoterveisin,

Asko Leppilampi, matkabloggaaja

www.appamatkustaa.fi


Vieraskynäilijä Asko Leppilampi

Olen Liikkuvakoti.fi vieraskynäilijä Asko Leppilampi, intohimoinen maailmanmatkaaja. Ammatiltani olen eläkkeellä oleva työyhteisövalmentaja. Vietämme vaimoni kanssa Lahdessa onnellista eläkeläiselämää, jossa matkailulla on suuri rooli. Tähän mennessä lähes 80 maata on nähty ja matka jatkuu. Tekemämme noin 500 matkapäiväkirjaa on tehty ensisijaisesti omiin tarpeisiimme, mutta toivottavasti saatte niiden konkreettisen otteen avulla ideoita omiin reissuihinne.

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024