Mitä jos karavanaariksi?

Antti Siljamäki
24.10.2018
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Matkailuajoneuvoharrastuksen voi kiteyttää sanaan ”vapaus” ja sanontaan ”Jos et aja, et näe”. Karavaanarina voi kukin toteuttaa matkailuviettiänsä omalla tavallaan.

Matkailu matkailuvaunulla tai -autolla on kasvava harrastus jäsenmäärällä mitattuna. SF-Caravan ry:n jäsenrekisterissä on noin 60 000 jäsentä. Näiden lisäksi on paljon aktiiviharrastajia, jotka eivät kuulu liittoon. Kaikkia alan harrastajia kutsutaan karavaanareiksi, on välineenä sitten matkailuvaunu tai –auto, tai on harrastusväline kausipaikalla liikkumatta tai liikkeellä.

Mikä yhdistää?

Karavaanareita yhdistää vapauden tunne, liikkumisen mahdollisuus mukavasti (majoitus on aina mukana), halu nähdä ja kokea uusia paikkoja sekä mahdollisuus tavata tuttuja ja tuntemattomia ihmisiä. SF-Caravan ry:n jäsenyhdistyksiin kuuluvat henkilöt muodostavat usein aktiivisesti toimivia yhteisöjä muun muassa yhdistysten omilla leirintäalueilla.

Vapautta kohtuullisella rahamäärällä

Jos tunnistat itsessäsi edellisessä kappaleessa esitettyjä piirteitä ja/tai haluja, voit hyvinkin olla tuleva karavaanari. Harrastuksen ehdottomasti paras etu on vapaus. Voit itse päättää milloin ja missä harrastat, kenen kanssa ja kuinka kauan. Joukkoomme mahtuu hyvin aktiivisia ja sosiaalisia ihmisiä, mutta myös omissa oloissaan viihtyviä ihmisiä. Kaikille on tilaa ja kaikkia ymmärretään. Toinen merkittävä etu on ympärivuotisen harrastamisen mahdollisuus. Lähes kaikilla matkailuajoneuvoilla voi liikkua ja asua ympäri vuoden.

Harrastukseen kuluva rahamäärä vaihtelee hyvin paljon. Toimivan matkailuvaunuyhdistelmän (auto+vaunu) saa runsaalla 20 000 eurolla. Sama määrä rahaa tarvitaan toimivan matkailuauton hankintaan. Hankintahinnan lisäksi vuotuisia kulueriä ovat vakuutukset, polttoaineet ja leirintämaksut.

Kenelle sopii?

Suurin karavaanarien harrastajajoukko löytyy lapsiperheistä ja pariskunnista. Yksinäisiä liikkujia tapaa harvemmin. Lapsiperheille karavaanariharrastus antaa hienon mahdollisuuden liikkua lasten kanssa helposti: omat tutut tavarat ja vuoteet ovat aina mukana ja voidaan pysähtyä silloin, kun siihen on tarve. Erityisesti kesäaikaan Suomessa ja myös muualla lapsiperheille on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja.

Ilman lapsia liikkuville pariskunnilla harrastus mahdollistaa monenlaisen näkemisen ja kokemisen omien halujen mukaan aikuiseen makuun, tai leppoisan oleskelun tutulla ja turvallisella leirintäalueella.

Matkailuajoneuvossa ollaan useimmiten pienissä tiloissa. Tämän asian huomioiminen on erityisen tärkeää. Hyvien ulkoiluilmojen aikaan, erityisesti kesällä, ollaan paljon ulkona, mutta silti pienissä tiloissa oleskelu pitkiäkin aikoja edellyttää kaikilta joustavuutta ja toisen huomioimista.

Liikkuminen ei ole tämän harrastuksen itseisarvo. Harrastaa voi yhtä hyvin olemalla samalla leirintäalueella. Moni karavaanareista viettää aikaansa vakipaikallaan palaten sinne aina, kun on mahdollista.

Laaja yhteistyöverkosto

Harrastuksesta kiinnostuneelle uudelle jäsenelle on paljon tietoa saatavilla. SF-Caravan ry jäsenyhdistyksineen edustaa alan harrastajia ja Matkailuajoneuvotuojat ry matkailuajoneuvomyyjäliikkeitä. Molemmista yhdistyksistä saa harrastukseen ja tuotteisiin liittyvää tietoa.

Artikkeliin liittyvät hakusanat: karavaanarilapsiperheSF-Caravan

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024