Vuoden 2022 matkailuajoneuvokauppias on ProCaravan!

Toimitus
21.11.2022
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Matkailuajoneuvotuojat ry palkitsi jäsenyrityksiään ja toimialan ansioituneita ammattilaisia Caravan Business Forumissa* 18.11.2022 Vantaalla. Vuoden 2022 matkailuajoneuvokauppiaaksi valittiin ProCaravan. Muita palkittuja olivat Jyväs-Caravanin perustaja Martti Käyhkö, Touring Cars, sekä kirjailija Ilkka Ronkainen. Lisäksi yhdistys jakoi yhdessä SF-Caravan ry:n kanssa stipendin Mira Reimille.

VUODEN MATKAILUAJONEUVOKAUPPIAS 2022
ProCaravan

ProCaravan on vuonna 2008 perustettu caravanliike, jonka päätoimiala on matkailuajoneuvojen myynti ja huolto. Tammikuussa 2022 päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli yli 18 miljoonaa euroa ja yritys työllistää tällä hetkellä 25 henkilöä. Toimipisteet sijaitsevat Nummelassa, Ylivieskassa ja Lahdessa. ProCaravan edustaa saksalaisen KnausTabbertin merkkejä: Knaus, Weinsberg ja Tabbert sekä ranskalaista Rapidoa ja italialaista Ci:tä.

Kuvassa Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen, Pro-Caravan Finland Oy:n toimitusjohtaja Ari Niskanen, sekä Matkailuajoneuvotuojat ry:n hallituksen puheenjohtaja Tom Sågbom

ProCaravanin toiminta alkoi vuonna 2008 Ylivieskassa käytettyjen matkailuajoneuvojen myynnillä. Toiminta oli aluksi pientä, mutta vuosi vuodelta sinnikkäällä ja ahkeralla työllä yritys kasvatti myyntiä ja laajensi toimintaa. Tänä päivänä yritys on yksi caravanalan suurimmista toimijoista.

”Katsomme tulevaisuuteen positiivisin mielin, sillä matkailuajoneuvoala elää nyt uutta nousukautta. Iäkkäämmän sukupolven rinnalla automatkailun ilon ovat löytäneet myös nuoret aikuiset. Olemme innoissamme siitä, että yhä useampi ihastuu karavaanarielämään ja jää siihen koukkuun.”

”Mielestämme automatkailu on parhaimmillaan antoisa elämäntapa, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia kokea ja nähdä maailmaa. Seuraava seikkailu voi odottaa jo muutaman mutkan takana.”

Lisätietoa:
https://procaravan.fi/


CARAVAN-ELÄMÄNTYÖ 2022, Matkailuajoneuvotuojat ry:n 1. kultainen ansiomerkki
Martti Käyhkö

Kuvassa Martti Käyhkö ja Matkailuajoneuvotuojat ry:n hallituksen puheenjohtaja Tom Sågbom

Martti Käyhkö on toiminut caravanalalla lähes 50 vuotta! Hän aloitti yritystoiminnan huoltoasematoiminnoista, joiden yhteydessä hän myi ensimmäisen matkailuvaunun vuonna 1974. Seuraavana vuonna perustettiin oma yritys,  joka on vuosien varrella kasvanut yhdeksi toimialan suurimmista. Jyväs-Caravan Oy:n vetäjänä toimii tällä hetkellä toinen sukupolvi ja mukana menestyksessä on jo kolmaskin sukupolvi.

Kuvassa vasemmalta Jyväs-Caravan Oy:stä hallituksen puheenjohtaja Mikko Käyhkö, toimitusjohtaja Simo Käyhkö, Tuomo Käyhkö, Mikael Käyhkö, Martti Käyhkö, Lasse Käyhkö ja Juha Käyhkö

Liiketoiminnassa oli 80-luvulla useita toimipaikkoja ja matkailuvaunukaupan lisäksi harjoitettiin huoltoasematoimintaa, vuokraustoimintaa ja hirsimökkikauppaa. Yritystoiminnan suuret muutosten vuodet sijoittuivat uuden liikepaikan hankintaan vuonna 1988, matkapuhelinkaupan suureen kasvuun 1990-luvulla ja laman jälkeiseen matkailuvaunu ja -autokaupan nousuun. Yrityksen isot kasvuvaiheet alkoivat vuonna 1995, kun lapset tulivat yrityksen osakkaiksi ja viisi veljestä alkoivat ottamaan vastuuta liiketoiminnasta.

Matkailuautokaupan voimakas kasvu ja internetin yleistyminen mahdollistivat yrityksen voimakkaan kasvun ja toiminnan muuttumisen valtakunnalliseksi. Uusien toimitilojen hankinta vuonna 2000 mahdollisti valikoiman kasvattamisen sekä ajoneuvojen laajan esittelyn sisätiloissa. Yritykselle saatiin yli 3 000 m2 suurmyymälä, jossa kaikki tarvittavat caravanpalvelut olivat saman katon alla. 2010-luvulla yrityksen tuotevalikoima kasvoi useilla uusilla edustuksilla. Samanaikaisesti jälkimarkkinointipalveluja kehitettiin aloittamalla verkkokauppatoiminta ja Fiat-huolto.

Martti Käyhkö on ollut aktiivinen jäsen SF-Caravanin ja kauppiasjärjestöjen yhdistystoiminnan parissa,  mm. Kafi- ja Solifer -kauppiaissa sekä MAT:n edeltäjässä SAT:ssa. Hän on osallistunut messuille ulkomailla ja kotimaassa alusta saakka. Luovuus ja rohkeus on paikannut kielitaidon puutetta. Kiinnostus tietokoneisiin ja toiminnan kehittämiseen on ollut hänelle tärkeää, ensimmäiset tietokoneet hankittiin jo aikaisin 1980-luvulla.

Huoltoasematausta on tuonut Martti Käyhkölle sen ajatuksen, että minkä myyn sen myös huollamme. Jälkimarkkinointi- ja huoltotoiminta sekä öljyn ja suodattimien myynti on ollut sydäntä lähellä myös eläkepäivinä. Käyhkön haaveena oli jo kauppaopistossa autoliike – ja se haave myös toteutui, kun yritys sai myös Fiatin henkilöautoedustuksen. Yrittäjäuran kohokohtia ovat olleet yrityksen saama maakunnallinen yrittäjäpalkinto sekä timanttinen yrittäjäristi. Myös uusiin toimitiloihin muutot vuosien varrella ovat olleet mieleenpainuvia hetkiä.

Kunniakirjan lisäksi Matkailuajoneuvotuojat ry luovutti Martti Käyhkölle yhdistyksen kautta aikain ensimmäisen kultaisen ansiomerkin, joka on yhdistyksen korkein huomionosoitus. Se voidaan jakaa vain erityisen ansioituneelle caravanalan toimijalle.

Jyväs-Caravan Oy

Jyväs-Caravan Oy on Suomen vanhimpia caravanliikkeitä. Yli 3 500 m² caravan-suurmyymälä sijaitsee Jyväskylässä, keskellä Suomea. Yritys maahantuo ja myy matkailuautoja ja retkeilyautoja sekä matkailuvaunuja. Varastossa on jatkuvasti laaja valikoima matkailuajoneuvoja.  Yrityksellä on myös 700 m² caravan-tarvikemyymälä. Caravantarvikkeita ja varaosia voi tilata helposti myös verkkokaupasta. Jyväs-Caravan myös ostaa käytettyjä matkailuajoneuvoja.

Lisätietoa:
https://www.jyvascaravan.fi/


ONNEA 40-VUOTIAALLE!
Touring Cars

Touring Cars on vuonna 1982 perustettu Suomen ensimmäinen matkailuautojen vuokrauspalveluyritys. Liiketoiminta on laajentunut vuosien saatossa ja nykyisin yritys lukeutuu yhdeksi Euroopan merkittävimmäksi alan toimijaksi.

Syntymäpäiväonnittelut ja kunniakirjan ottivat vastaan TC Vehicle Oy:stä hallituksen puheenjohtaja Tanja Saarnio, hallituksen jäsen Elle Tick, toimitusjohtaja Veijo Tiitinen, Lilli Opas ja Lauri Hellen.

Touring Cars on toiminut lomaelämyksien mahdollistaja jo yli 40 vuoden ajan. Touring Cars palvelee matkailijoita paikallisyrittäjävetoisesti 10 toimipisteestä käsin franchise-ketjuna 8 maassa. Standardoidun toimintamallin ja laatulupausten varmistamana Touring Carsin asiakas tietää saavansa viiden tähden vuokrauspalvelut ja yksilöllisesti varustetun laatuajoneuvon kaikista yrityksen Euroopan toimipisteistä. Yhtiön ketjunohjaustoiminnot sijaitsevat Suomessa.

”Vuokramatkailuauto on erinomainen valinta niin perhelomailuun kuin aktiiviselle kaveriporukalle tai rauhaa rakastavalle. Auto voidaan kalustaa yksilöllisesti matkaseurueen toiveiden ja matkan määränpään tarpeita ajatellen.”

”Voit tutkia kohdemaan tai alueen aidon kulttuuritarjonnan omassa aikataulussa, majoittua mitä upeimmilla paikoilla ja ajaa lähes rajattomasti EU:n ja Schengen alueen sisällä. Vaihtoehtoisesti matkailuauto on helppo ja huoleton keino rentoutua omassa rauhassa läheistesi kanssa luonnon keskellä, ulkoliikuntapaikkojen läheisyydessä usean päivän ajan ilman tarvetta lisäpalveluille.”


CARAVAN-KIRJA 2022
VTM Ilkka Ronkainen: ”Autonomadismi – Unelmia toisenlaisesta elämästä ja yhteiskunnasta”

Pysyvästi asuntoautoissa asuvien keskuudessa on syntynyt autonomadi -liike, joka pyrkii vapauttamaan ihmisen paikkaan sitomisen kahleista. Tämä kirja on ensimmäinen julkaisu, jossa kerrotaan, mistä autonomadismissa on kysymys, miten se tulee muuttamaan maailmaa ja ihmisenä olemista, kaupunkikäsitystä ja matkailuautoteollisuutta.

”Korona sai maailman matkailuautoilemaan. Miljoonat ihastuvat autoelämään ja muuttivat matkailuautoon pysyvästi asumaan. Ongelmana on kotipaikkaoikeus (domicile) tai oikeammin kotipaikkavelvollisuus. Kansalaisoikeuksien, julkisten ja yksityisten palveluiden saannin edellytyksenä on pysyvä maapostiosoite.

”Ihmisen pitää olla kotoisin jostakin, vaikka digitaalisuus mahdollistaa myös hallinnollisesti elämisen ilman maantieteellistä kotipaikkaa. Suomi on tässä asiassa edelläkävijä maailmassa. Suomessa voi virallisesti asua pysyvästi matkailuautoissa, joista on kehittymässä asuntoautoja.”

Kirjan on kirjoittanut nuoruudessaan hippielämää ja vallankumousta tehnyt, työuransa julkishallinnon liikkeen johdon konsulttina ja eläkepäivät karavaanarina ja kirjailijana viettänyt, VTM Ilkka Ronkainen. Tämä on Ronkaisen kahdeksas kirja.

Lisätietoa:
https://www.bod.fi/kirjakauppa/autonomadismi 


STIPENDI OPINNÄYTETYÖSTÄ 2022
Mira Reimi: ”Ajoneuvomatkailun kiinnostavuus nuorten aikuisten keskuudessa”
Kuvassa Mira Reimi, Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen, sekä SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Olli Rusi

Mira Reimin opinnäytetyö käsittelee ajoneuvomatkailun kiinnostavuutta nuorten aikuisten, eli noin 22–36-vuotiaiden keskuudessa ja etsii keinoja alan kiinnostavuuden lisäämiseksi. Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää, miten nuoret aikuiset saataisiin kiinnostumaan ajoneuvomatkailusta.

Päätavoitetta tukemaan on asetettu alatavoitteena selvittää miten nuoret aikuiset suhtautuvat ajoneuvomatkailuun tällä hetkellä, millaiset tekijät ja trendit motivoivat nuoria aikuisia matkailemaan matkailuajoneuvolla, millaista tietoa he tarvitsevat aloittaakseen ajoneuvomatkailun sekä millaisista markkinointikanavista tämän kohderyhmän tavoittaa. Lisäksi alatavoitteena on vielä selvittää onnistuneen ajoneuvomatkan piirteitä.

”Kyselytutkimuksen johtopäätöksenä on, että nuorten aikuisten keskuudessa ajoneuvomatkailu on kiinnostava matkustustapa, jossa korostuvat matkailutavan vapaus ja riippumattomuus tämänhetkisiä tunnistettuja matkustustrendejä mukaillen.”

Lisätietoa:
https://www.theseus.fi

Paljon onnea kaikille palkituille!

Valinnat teki Matkailuajoneuvotuojat ry:n hallitus

Yhdistyksen hallitus haluaa valinnoillaan painottaa hyvin hoidetun asiakaspalvelun, jälkimarkkinatoimintojen ja koko toimialan kehityksen merkitystä.
Lisätietoa yhdistyksestä

Lisätietoja:

Mika Jokinen
toiminnanjohtaja
Matkailuajoneuvotuojat ry

p. 045 189 1839

SF-Caravan ry

*Caravan Business Forum on toimialan ammattilaisten suurin yhteinen vuosittainen tapahtuma

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024