Vuokraamalla liikkeelle

Toimitus
6.5.2019
JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Matkailuajoneuvo on hyvän omatoimimatkailun mahdollistaja. Tutustuminen harrastukseen kannattaa aloittaa vuokraamalla, joka auttaa ymmärtämään paljon ajoneuvoista ennen mahdollista oman ostoa varten.

Matkailuajoneuvojen vuokraustoiminta on kasvanut vuosien aikana jo merkittäväksi liiketoiminnaksi. Suomessa toiminta on kasvanut viimeisten vuosien aikana reilusti yli kymmenen prosentin. Vuodelle 2019 ennustetaan jopa 20 %:n kasvua, joka on osoitus kiinnostuksesta matkailuajoneuvon käyttöön.

Mieti ensin tarve

Ensimmäisen ajoneuvon vuokrauksessa kannattaa käyttää hetki aikaa oman tarpeen miettimiseen. Paljonko tarvitaan tilaa, tuleeko mukaan paljon tavaraa, minkälainen pohjaratkaisu voisi toimia sinun tapauksessa. Tilantarvearviossa ei kannata valita pienintä mahdollista, koska se voi johtaa siihen, että saat väärän kuvan matkailuajoneuvon käyttömahdollisuudesta.

Jos mukaan tulee paljon esimerkiksi harrastukseen liittyviä välineitä, voi suurella takatallilla (tavaratila) olla iso merkitys ajoneuvon valintaan. Monilapsisten perheiden on hyvä miettiä matkailuautojen turvavyöpaikkojen määrä, joka yleisimmin on neljä, osassa viisi.

Milloin?

Matkailuajoneuvojen vuokrauksen sesonkiaika on kesä-elokuu, jolloin vuokrahinnat ovat korkeimmillaan. Mikäli sinulla on mahdollisuus vuokrata ajoneuvo sesonkiaikojen ulkopuolella, se näkyy vuokrahinnassa. Nykyaikaiset matkailuajoneuvot ovat ympärivuoden käytettäviä ajoneuvoja, joten esimerkiksi talviloman voi viettää hyvin matkailuajoneuvossa.

Vuokraamosta vai yksityiseltä?

Vahva suositus on vuokrata ammattimaisesta vuokraamosta, koska silloin perusasiat ovat kunnossa: kalusto on kunnossa, vakuutusturva taattu ja mahdollinen tuki matka aikana saatavissa. Vuokraamoissa voit valita usein lisätarvikkeita matkalle ja ajoneuvot luovutetaan huolellisen käyttöopastuksen jälkeen.

Yksityiseltä vuokratessa sinun on tehtävä enemmän töitä varmistaaksesi, että edellä mainitut tärkeät asiat ovat kunnossa, jotta voit tehdä lomamatkasi rauhallisin mielin. Erityisen tärkeää on varmistaa riittävän vakuutusturvan olemassaolo ja vahinkotapausten käsittely.

Millaisen ajokortin tarvitset?

Matkailuauton ajamiseen tarvitset vähintään B-kortin, jolla voit ajaa ale 3500 kg painoista matkailuautoa tai vetää vaunuyhdistelmää, jonka yhteenlaskettu kokonaismassa ei ylitä 3500 kiloa.

Ajoneuvon kokonaismassat selviävät rekisteriotteesta. Vaunuyhdistelmien osalta on siis laskettava yhteen vetoauton ja vaunun kokonaismassa ja ne eivät saa ylittää 3500 kiloa B-kortilla ajettaessa.

Mikäli matkailuauton kokonaismassa ylittää 3500 kg, tarvitset vähintään C1-ajokortin. Matkailuvaunuyhdistelmän kokonaismassan ylittäessä 3500 kg tarvitset vähintään B/96-kevyt yhdistelmäkortin tai BE-kortin (ns. pikku-E).

>>Lue lisää karavaanarin ajokorteista 
Matkailuajoneuvolla ajaminen

”Helppoa kuin heinänteko” on moni todennut matkailuajoneuvolla ajamisesta. Pääosin väittämä pitää paikkansa, mutta on myös asioita ja hetkiä ratin takana, jolloin tunne on toisenlainen. Erityisesti matkailuvaunuyhdistelmällä ajo vaatii hieman opettelua ja tottumista yhdistelmä liikkeisiin, etenkin peruutettaessa.

>> Lue lisää matkailuautolla ajamisesta

Matkailuajoneuvotuojat ry:n jäsenliikkeinä toimivat McRent ja Touring Cars ovat matkailuajoneuvojen vuokrauksen ammattilaisia, joilla kalusto on uutta ja asiat kunnossa.

>> Tutustu vuokrakaravaanarin ABC-oppaaseen

Artikkelin on alun perin toimittanut Antti Siljamäki

Copyright © Matkailuajoneuvotuojat ry 2024